Počeo prijelaz na novi TV signal

0
434

Odašiljači i veze (OiV) obavijestili su kako je krajem prošloga tjedna pokrenuto odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom, tzv. M2 multipleksu u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signala, čime je započet prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav.

U priopćenju se navodi i da se istovremeno odašiljanje postojećeg DVB-T i novog DVB-T2 sustava predviđa do polovine 2020. godine kada, prema trenutnim planovima, proces završava gašenjem starog DVB-T sustava.

“Sukladno tome, građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijema TV signala”, navode iz OiV-a.

Građani će trebati, ako već nemaju, najkasnije do 1. srpnja 2020. godine nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Novi prijamnik (tzv. Set Top Box) mogu kupiti i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni osobito nakon objave HAKOM-ove preporuke iz 2017. godine.

Zahvaljujući novom DVB-T2 sustavu i odabranim parametrima mreža, uz bolju sliku u HD rezoluciji, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu – novom M1.

Nakon puštanja u rad svih objekta za mrežu multipleksa M2 do sredine studenog 2019. godine, HD signal trebao bi biti dostupan za 97 posto stanovništva Hrvatske. Nakon prelaska na novi sustav, sredinom iduće godine, signalom multipleksa M1 biti će pokriveno više od 99 posto stanovnika. Nakladnici u značajnoj mjeri već imaju programski sadržaj u HD rezoluciji i oni će biti spremni ponuditi signale u novom formatu za odašiljanje, kažu u OiV.

Građanima savjetuju da kod kupovine novih prijamnika, televizora ili set-top-box-a, obavezno obrate pažnju da ima mogućnost prijma DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja. Kako ističu, takvi su već sad dostupni u trgovinama, no još se nađe i onih koji to nisu i koji su češće na akcijama.