23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Preporuka pravobraniteljice gradovima i policijskim upravama povodom nepropisnog parkiranja na mjestima za invalide

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprima brojne pritužbe osoba s invaliditetom i predstavnika osoba s invaliditetom kojima se upozorava na činjenicu da građani učestalo nepropisno parkiraju na mjesta označena za osobe s invaliditetom, a da nemaju adekvatne oznake odnosno pravo, stoji u današnjem priopćenju ovoga Ureda u povodu preporuke pravobraniteljice Anke Slošnjak gradovima i policijskim upravama povodom nepropisnog parkiranja na označenim mjestima za osobe s invaliditetom.

“Osobama s invaliditetom koje se kreću uz pomoć pomagala poput štaka, štapova, invalidskih kolica i dr., potrebno je parkirališno mjesto koje će biti što bliže odredištu i adekvatno označeno sukladno propisima kako bi nesmetano mogli ući/izaći iz automobila te obaviti određene poslove. Mnogi od njih zbog zauzetih označenih parkirališnih mjesta često se vraćaju svojim domovima ne obavivši planirano, upravo zbog kršenja njihovih prava. Većini osoba s invaliditetom osobni automobil je jedino prijevozno sredstvo kojim odlaze na radno mjesto, ka doktoru ili obavljati razne poslove čime im je olakšano kretanje i neovisno življenje.

Mobilnost i pristupačnost su osnovni preduvjeti uključivanja osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti sa osobama bez invaliditeta.

Svjesni smo činjenice da je parkiranje na označenim mjestima za osobe s invaliditetom problematika s kojom se suočavaju sve urbane sredine u Republici Hrvatskoj, međutim upravo buđenjem svijesti i pozitivnim primjerima možemo potaknuti javnost na poštivanje propisa vezanih za pristupačnost. Primjere velikih i važnih kampanja i akcija protiv nepropisnog parkiranja na označenim mjestima za osobe s invaliditetom imali smo u Osijeku, Puli, Zagrebu i Splitu.Vezano za navedenu problematiku pravobraniteljica je izdala preporuku svim gradovima i policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima. Gradovima je preporučeno da u svojoj sredini provedu akciju u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom koja će za cilj imati podizanje svijesti i sprječavanje nepropisnog parkiranja na mjestima označenima za osobe s invaliditetom.

Nadalje, policijskim upravama je preporučeno provođenje prometne akcije nadzora i kontrole parkiranja na parkirališnim mjestima označenima za osobe s invaliditetom uz prethodnu najavu iste obzirom da i sama najava akcije od strane Policijske uprave ima preventivni karakter na moguće prekršitelje. Također, preporučeno je i češće provođenje kontrole odnosno provjere tko se parkira na označena mjesta za osobe s invaliditetom i da se propisno kazne novčano, ali i premještanjem automobila odnosno oslobađanjem označenog parkirališnog mjesta.

Upravo dobri primjeri akcija i kampanja pokazuju da zajedničkim djelovanjem institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva možemo ukazati na ovu problematiku, mijenjati stav našeg društva vezanog uz isto, dok i samom najavom akcija i kampanja u medijima preveniramo takve prekršaje i smanjujemo njihov broj”, navodi se u priopćenju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno