22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Senzacionalno arheološko otkriće na lokalitetu kod Starih Jankovaca

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba danas su predstavili rezultate istraživanja koja provode na lokalitetu u Starim Jankovcima. Istraživanja na ovom lokalitetu započela su 2017. godine, a ovo su prvi veliki pronalasci, značajni do te mjere da nešto slično do sada u Hrvatskoj nismo imali.

Naime, u tumulu 1, odnosno zemljanom humku promjera oko 40 metara te sačuvane visine oko 1 metar, pronađena je velika grobna komora u koju su položena kola na dva kotača s konjima.

“Običaj pokopavanja pod zemljane humke ili tumule predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine, a povezuje se s iznimno bogatim obiteljima koje su imale istaknutu ulogu u administrativnom, društvenom i gospodarskom životu provincije Panonije. Smještajem zemljanoga humka uz jednu od najvažnijih prometnica Rimskoga Carstva, koja je povezivala Apeninski poluotok s Panonijom i Balkanom te Malom Azijom, aristokratska obitelj nastanjena u blizini Cibala željela je svim putnicima koji su prolazili tim cestovnim pravcem prikazati svoj istaknuti status, ali i bogatstvo koje su posjedovali. Najznačajnije otkriće predstavlja nalaz rimske dvokolice s upregnutim konjima, odnosno radi se o prvome arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima u Hrvatskoj”, ističe kustos u vinkovačkom muzeju Boris Kratofil.

Dodaje i da se na osnovi pronađenih metalnih dijelova kola kao i brojnih predmeta konjske opreme, istražena grobnica može datirati u 3. stoljeće naše ere, što je svrstava među najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja.

“Osim grobnice s dvokolicom i konjima, istraženo je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova ukopanih u nasipe tumula te dva središnja groba u kojima su vjerojatno bili pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul i podignut, no nažalost oba su groba opljačkana tijekom kasnijih razdoblja”, objašnjava Kratofil. Napominje i da će detaljni i iznimno složeni postupak dokumentiranja nalaza, koji se provodi od početka istraživanja, donijeti brojne nove spoznaje o konstrukciji rimskih kola, što će u konačnici omogućiti njihovu potpunu rekonstrukciju te prezentaciju u stalnome postavu Gradskog muzeja Vinkovci.

Nakon završetka istraživanja, koja su predviđena za kraj listopada, slijedi dakle restauracija svih pronađenih nalaza kao i provedba interdisciplinarnih analiza kojima će se prikupiti važne spoznaje o životu rimske aristokracije u južnoj Panoniji.

“S obzirom na izuzetnu važnost, ali i ugroženost nalazišta, istraživanja se nastavljaju sljedeće godine kada se nadamo novim zanimljivim otkrićima te prezentaciji ovoga iznimnoga antičkog kulturnog krajolika. Jankovci su bogati i drugim nalazištima iz drugih vremenskih razdoblja, pa bi jednoga dana ovdje mogla biti uređena i jedinstvena poučna staza za posjetitelje”, poručuje muzejska savjetnica Maja Krznarić Škrivanko.

Ovo nalazište pobudilo je veliko zanimanje struke diljem Hrvatske, po mnogi arheolozi iz svih krajeva zemlje dolaze vidjeti što se to događa u Starim Jankovcima.

“Ovdje se radi o senzacionalnom, jedinstvenom otkriću na prostoru cijele Hrvatske, jer ovo je prvi put kod nas da je arheološki istraženo i dokumentirano jedno ovakvo složeno pogrebno vjerovanje iz doba Antike. Sada slijedi dug postupak restauracije i konzervacije, ali isto tako i kompletna analiza pronađenog. Nadam se da ćemo za nekoliko godina nešto više znati o obitelji čiji su članovi desetljećima, prije 1.800 godina, pokapani na ovom prostoru. Zanima nas više i samim konjima, odnosno jesu li uzgajani ovdje ili su stigli iz drugih krajeva carstva, a što će nam više reći i o samom značaju i bogatstvu ove obitelji. To ćemo ostvariti kroz suradnju s domaćim, ali i brojnim europskim ustanovama”, priča nam Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju. Istraživanja se provode uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije, te uz logističku pomoć Općine Stari Jankovci i poljoprivredne zadruge Stari Jankovci na čijem zemljištu se nalazi lokalitet.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno