Spomen područje minsko polje

0
193

U organizaciji Općine Lovas i Društva arhitekata Varaždin u Lovasu je jučer otvorena izložba natječajnih radova likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog natječaja za izradu likovnog rješenja Spomen područje minsko polje s spomenikom i interpretacijskim centrom. Za organizaciju i provedbu natječaja određeno je Društvo arhitekara Varaždin na čiji su natječaj prispjela 33 rada od kojih je kao pobjednik odarbran rad autora Bernarda Silov dipl.ing.arh., Božica Dea Matasić red.prof.art., Kristina Rogić dipl.ing.arh., Davor Silov dipl.ing.arh. Odabranim idejnim rješenjem namjera je općinskih vlasti sumještanima poginulim u Domovinskom ratu odati počast gradnjom spomenika i uređenjem bivšeg minskog polja na kojem je 1991. godine počinjen jedan od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu.

Naime, tijekom listopada i studenoga 1991. godine ubijeno je oko 70 mještana uglavnom hrvatske nacionalnosti, a najmasovniji zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada su pripadnici Teritorijalne obrane i jedinice “Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da na ulazu u selo očiste polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina smrtno je stradao 21 mještanin, dok je većina ostalih bila ranjena.

Do kraja godine trebao bi biti gotov projektanski dio posla, a potom bi se iduće godine išlo na raspisivanje ostalih natječaja s ciljem početaka realizacije cijelog projekta kojega Općina provodi u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.