U Domu kulture u Retkovcima večeras počinje trodnevni program obilježavanja 100 godina kazališnog života u Retkovcima. Uz izložbu fotografija “Iz Mikina šešira” Dražena Bote i prigodni svečani program, večeras je na programu i svečana praizvedba predstave “Biser-Kata” retkovačkog kazališta “Mika Živković”.

“Mi smo prije svega iznimno ponosni što danas možemo biti sudionici svečanog obilježavanja stote godišnjice kazališna života u Retkovcima, u godini koja je vrlo važna za sve Retkovčane i Retkovčanke i naše goste s obzirom na to da ovako nešto uistinu nemamo često priliku doživjeti”, priča nam ravnatelj retkovačkog kazališta Marko Sabljaković.

Od danas do nedjelje 14. srpnja publika će imati priliku uživati uistinu u bogatom i vrlo zanimljivo kazališnom vikendu. Danas od 20:00 sati dakle publika u prostoru Doma kulture može pogledati predstavu Biser-Kata, odnosno praizvedbu predstave Biserka, dok je sutra od 20:30 na programu monodrama “Govorite li hrvatski”, koju igra istaknuti kazališni filmski televizijski glumac i redoviti profesor na akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Joško Ševo. Nakon njegove izvedbe u 21:30 sati svi zainteresirani, publika, kazališni amateri, redatelji, voditelji kazališnih skupina i svi ostali mogu poslušati predavanje upravo Joška Ševe, posvećeno stotoj obljetnici kazališnog jubileja u Retkovcima, koje je nazvano “O kazališnom amaterizmu”. U nedjelju, 14 srpnja od 10:30 sati na mjesnom groblju u Retkovcima izaslanstvo kazališta položit će vijenac, zapaliti svijeće i pomoliti se za sve preminule retkovačke kazalištarce, dok je od 20:30 na programu repriza praizvedbe predstave kazališta Mika Živković Biser Kata.

“Iza nas je jedno vrlo bogato kazališno stoljeće u kojem je uz kratkotrajna i dugotrajna, burna i mirna razdoblja na tlu plodne nam ravnice razvijao i bujao kazališni život Retkovaca na radost žitelja cijele Slavonije. Kao što je svima poznato mi smo organizatori kazališnih susreta koji su se počeli događati još davne 1975. godine u Retkovcima gdje okupljamo kazališne amatere iz Hrvatske i inozemstva. Postali smo prepoznatljivo kazalište u jednoj maloj ruralnoj sredini koje je dosegnulo vrlo visoku razinu kazališnog amaterizma svojim predstavama. Sve ono što se događalo kroz proteklo stoljeće nekako ćemo pokušati približiti publici i večeras u prigodnom programu prije svečane praizvedbe predstave Biser Kata, kada će posjetitelj i publika moći pogledati uistinu jedan zanimljiv presjek našega rada tijekom minulih godina kroz video projekcije i zanimljive glumačke izvedbe”, ističe Sabljaković.

Dodaje da su za večerašnju praizvedbu predstave sva mjesta i karte rezervirane odnosno podijeljene, tako da više mjesta nema. Svi zainteresirani mogu svoje karte za sutrašnju predstavu glumca Joška Ševe i za nedjeljnu reprizu praizvedbe rezervirati putem kontakt telefona koji mogu pronaći na službenim internet stranicama kazališta i na društvenim mrežama, a isto tako svoje karte mogu i osobno podignuti sutra i u nedjelju sat vremena prije početka predstava, znači od 19:30 sati u Domu kulture u Retkovcima.

“Vjerujem da će i posjetitelji uživati, koliko smo i mi radeći na predstavi tijekom proteklih mjeseci, da će osjetiti tu radost i da ćemo uistinu prenijeti na publiku jednu vrlo pozitivnu energiju obilježavajući stotu godišnjicu kazališnog života u našem mjestu”, poručuje Marko Sabljaković.