Sinoć smo na 3. Filmskom festivalu glumca gledali dva odlična dokumentarca, “Polarni san” redatelja Đure Gavrana i amaterski “Pomrčina Rabuzinovog sunca” našeg sugrađanina Darka Stojanovića, koji sve nazočne oduševio ponajprije svojom filmskom građom, entuzijazmom i dubokim osjećajima koji su autora “natjerali” da pokuša dokumentirati jednu veliku sportsku nepravdu, koja ljubitelje kluba i ponajviše navijačku skupinu Ultras tišti i 20 godina poslije.
Peti dan festivala koji se odvija danas na Dan hrvatske neovisnosti, prigodno je posvećen filmovima o Domovinskom ratu zbog čega večeras krećemo s programom već u 19:00 sati s dokumentarnim filmom Branka Ištvančića koji se zove “Pouke o čovječnosti” te dugo očekivanim “Generalom” Antuna Vrdoljaka koji s prikazivanjem započinje u 20:30 sati.
Projekcije se održavaju u GK Joaza Ivakić pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca a u organizaciji UO Asser Savus.

Program uoči Dana neovisnosti RH – Filmovi o Domovinskom ratu:
Pouke o Čovječnosti, 2019. | Credit: Artizana

Pouke o čovječnosti (19:00 sati)

HR | 2019 | 61’
dokumentarni
Pakrački branitelji su, zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice, u humanitarnoj evakuaciji koja je organizirana i provedena u večeri 29. rujna 1991. godine, od sigurne smrti spasili tristotinjak bolesnika pakračke bolnice, od čega 270 bolesnika srpske nacionalnosti s odjela psihijatrije. Sudionicima akcije uručene su Povelje heroja čovječnosti…
Režija i scenarij: Branko Ištvančić
Producenti: Branko Ištvančić i Antun Ivanković
Produkcijsaka kuća: Artizana
Pouke o Čovječnosti, 2019. | Credit: Artizana
Branko Ištvančić rođen je 1967. godine u Subotici. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU u Zagrebu. First Film Foundation uvrstio je njegov studentski film “Rastanak” (1993.) u izbor šest najzapaženijih filmova mladih europskih redatelja. “Plašitelj kormorana” (1998.) proglašen je jednim od najboljih hrvatskih dokumentaraca devedesetih godina. Debitantski igrani film “Duh u močvari” (2006.) jedan je od najgledanijih hrvatskih igranih filmova.

 

General (20:30 sati)

HR | 2019 | 145’
ratna drama
8. prosinca 2005. svjetski su mediji izvijestili kako je uhićen optuženik za ratne zločine, hrvatski general Ante Gotovina, na Kanarskim otocima (Tenerife, Playa de Las Americas). Njegov dramatičan život započinje šokantnom pogibijom njegove majke. Sa navršenih 18 godina pristupio je francuskoj Legiji stranaca. U jednoj je akciji teško ranjen, te je nakon toga otputovao kao vojni instruktor u Južnu Ameriku. Oženio se Ximenom u Kolumbiji. 1991. slučajno je saznao kako je u Hrvatskoj rat. Vratio se u Hrvatsku i priključio Hrvatskoj vojsci… Ovaj je film snimljen prema noveli Nenada Ivankovića.
Redatelj i scenarist: Antun Vrdoljak
Glumci: Goran Višnjić, Mustafa Nadarević, Tarik Filipović, Goran Navojec, Boris Svrtan, Borko Perić, Nataša Janjić, Marijana Mikulić, Rene Bitorajac, Olga Pakalović, Ljubomir Kerekeš, Sreten Mokrović, Ivo Gregurević, Robert Budak…
Produkcijsaka kuća: Kiklop film, HRT, KFU Oktavijan (BiH)
Distribucija: Blitz film
General, 2019. | Goran Višnjić (Ante Gotovina), Boris Svrtan (Ante Roso), Tarik Filipović (Davor Domazet Lošo) i Goran Navojec (Bruno Zorica Zulu)| | Foto: Branko Hrkač
Antun Vrdoljak rodio se 1931. godine u Imotskom. Završio je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Bio je glumac, a nakon toga redatelj i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji filmovi “Kad čuješ zvona”, “U gori raste zelen bor”, “Mećava”, filmovi i tv-serije “Kiklop”, “Glembajevi” i “Duga mračna noć”, te tv-serija “Prosjaci i sinovi”. Nagrađen je Velikom srebrnom medaljom na festivalu u Moskvi 1969., te Zlatnim Arenama za glumu, scenarij i režiju na Pulskom filmskom festivalu.