22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Završena cesta koja se gradila 25 godina

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

1994. godine započela je gradnja ceste Šokačka magistrala na potezu kroz niz mjesta krajnjeg hrvatskog istoka. Ona je poveznica Vukovar – Negoslavci – Orolik pa Slakovci – Otok do autoceste A3 Zagreb – Lipovac, a potom su tu i Vrbanja – Drenovci – Gunja do graničkog prijelaza Brčko. Prometnica je duga oko 70 kilometara, a ovih je dana, nakon dugih 25 godina, njezina gradnja privedena kraju.

Za krajnji istok ova magistrala predstavlja jako važnu cestovnu poveznicu, čiji je smisao od početka bio povezivanje naselja. Najvažniju ulogu tu je imala gradnja pojedinih dionica koje su bile potrebne da se sela na toj trasi povežu s gradovima i da se svi zajedno približe autocesti, što je od iznimne važnosti za stanovnike, ali i za gospodarstvo i potencijalne investitore. Mnoga mjesta su tako bolje povezana i s Vukovarom kao administrativnim sjedištem Vukovarsko-srijemske županije.

Prva trasa koja se gradila bila je dionica od Vrbanje do Spačve, potom dionica Spačva – Otok i potom Otok – Slakovci. U studenom prošle godine napokon je okončana gradnja posljednje dionice Otok – Slakovci u dužini od 8,8 kilometra. Važno je spomenuti i kako je cesta Slakovci – Otok – A3 prije otprilike dvije godine prekategorizirana u državnu cestu DC 537., a Vukovarcima je ona najbliži izlazak na autocestu prema Zagrebu. Također, grad Otok je time dobio izlazak na autocestu, kao i spajanje s Vukovarom, jer sada je Otok – Vinkovci i Otok – Vukovar ista udaljenost, 23 kilometra. I naseljima županjske Posavine skraćen je put do Vukovara, kao i veza s autocestom prema Zagrebu. Otoku se put do autoceste skratio za 20-ak kilometara.

Upravo dovršena posljednja dionica Otok – Slakovci koštala je 23 milijuna kuna, a dio ceste kroz sam Otok dodatnih 7,5 milijuna kuna. Ta dionica počela se graditi prije dvije godine, a, zanimljivo je spomenuti, most preko Bosuta između Slakovaca i Otoka bio je izgrađen još 1999. Grubom računicom kroz godine rascjepkanih radova na gradnji “šokačke” ceste, bila je to investicija od ukupno 150 milijuna kuna. To uključuje gradnju dionice Slakovci – Otok, most na Bosutu, dionicu Otok – Spačva, dva mosta Brežnica i Ljubanj i trasu Vrbanja – Spačva.

Šokačka magistrala se već koristi. Stanovnicima Vrbanje, Drenovaca i Gunje skraćen je put za Vinkovce 13 kilometara jer su prije morali ići preko Županje, a sada mogu preko Otoka koji je sada postao vrlo tranzitan, a i teretni promet već koristi taj najkraći cestovni pravac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno