Foto: Tadashi Nishimoto
Na današnji je dan 1. lipnja 1972. godine održana hongkonška premijera filma “Na zmajevom putu” (Meng long guo jinag | The Way of the Dragon).
Najveći glumac borilačkog žanra, čiji su filmovi toliko značajni da su redefinirali akcijski žanr i postali podžanr sam po sebi, debitirao je 1972. kao redatelj filma “Na zmajevom putu” (Meng long guo jinag | The Way of the Dragon), u kojem se pojavljuje i kao glumac. Na današnji je dan 1. lipnja 1972. godine održana hongkonška premijera tog filma.
Po mnogima je baš film “Na zamjevom putu” najbolje ostvarenje ovog legendarnog borca i glumca, čija popularnost ni danas ne jenjava. Film sadrži jedan od najslavnijih obračuna svih vremena, kada se u rimskom Koloseumu potuku dva najpoznatija akcijska glumca – Bruce Lee i Chuck Norris…
“Na zmajevom putu” (Way Of The Dragon, 1972.) je doživio veliki uspjeh, a njegova reputacija je još dodatno narasla nakon Leejeve smrti. Godine 1978. je snimljen tzv. brucespolitation nastavak pod naslovom “Na zmajevom putu 2” u kojem je naslovnu ulogu tumačio Bruce Le.
Tan Lung (Bruce Lee) stiže u Rim kako bi pomogao svojoj rođaki Chen Ching Hua (Nora Miao) voditi restoran. Naime, lokalni gangsteri pokušavaju ju je prisiliti da im proda restoran i budući da nemaju namjeru popustiti u svom naumu, spremni su ga silom ostvariti. No kada Tan Lung stigne u grad, omjer snaga se mijenja i koliko god se oni trudili, ne mogu poraziti Tan Lunga. Gangsteri odluče unajmiti najbolje japanske i europske borce, no on ih se s lakoćom svladava. Jedino što je im je preostalo je pozvati američkog borca Colta (Chuck Norris)…
Osim Bruce Leeja i Chucka Norrisa u filmu glume još i Nora Miao, (neizostavni) Robert Wall, Chung-Hsin Huang,Tony Liu, Ping Ou Wei i mnogi drugi.