18 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

1. Festival poljskih filmova Visla u Hrvatskoj u osječkom kinu Urania

Više od autora

- vl promo-Ovogodišnji Festival poljskih filmova Visla svoj filmski put oko svijeta započinje u Hrvatskoj. U vremenu od travnja do studenog, stići će također u Uzbekistan, Tadžikistan, Rusiju, Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Srbiju.

Dana 24. travnja u kinu Urania u Osijeku održat će se svečano otvaranje 1. Festivala poljskih filmova Visla u Hrvatskoj. Projekcije će potrajati sve do 29. travnja. Osim u Osijeku, poljski filmovi prikazat će se i u Zagrebu u razdoblju od 20. do 25. rujna u kinu Tuškanac.

Festival u Osijeku otvorit će biografski film Łukasza Palkowskog ‘Najbolji’. Na ceremoniji otvaranja bit će prisutan nositelj jedne od uloga u filmu Szymon Piotr Warszawski. Na svečanosti će također biti nazočni veleposlanik Andrzej Jasionowski, ravnateljica Festivala Małgorzata Skulska te filmska redateljica Kinga Dębska i filmski  producent Zbigniew Domagalski. Gosti prisutni na svečanosti otvaranja će vidjeti predstavu ‘Kazalište zelena guska’ u izvedbi studenata Umjetničke akademije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Svečanost će glazbeno uveličati talentirana solo pijanistica Katarina Ešegović.

Łukasz Palkowski odao je počast biografiji čovjeka koji je dokazao da se pravi heroji ne boje pada i uspijevaju se podići iz najvećeg neuspjeha. Osoba iz naslova Najbolji je izvanredan sportaš koji je oduševio svijet, a u Poljskoj je do danas ostao gotovo nepoznat. Fascinantna, puna strahovitog sportskog napora, spektakularnih padova i gotovo nevjerojatnih uspjeha priča inspirirana je životom Jerzego Górskog, koji je završio utrku smrti, te je postavio svjetski rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu. Ovaj rekord, kako sam Górski kaže, duguje dvjema ženama. Jednu od njih je izgubio, a druga mu je postala inspiracija u borbi za život.

U Hrvatskoj će se također prikazati prethodni film Łukasza Palkowskog Bogovi. Životna priča izvanrednog kardiokirurga Zbigniewa Relige i prva u Poljskoj transplantacija srca zaslužile su preciznu poput kirurškog skalpela, višeaspektnu i dinamičnu ekranizaciju. Kirurg, buntovnik, vizionar i genije koji je za spašavanje ljudskog života bio spreman prevladati sve moguće prepreke, pa čak i izazvati Boga – takvog Religu su upamtili njegovi bliski i suradnici, te će ga takvog moći vidjeti i gledatelji.

‘Umjetnost ljubavi’, u režiji Marie Sadowske, pričat će o stvaranju knjige Michaline Wisłocke s istim naslovom. Povijest seksualne revolucije u verziji iz vremena komunističke Poljske, knjiga koja je promijenila sve, a njegova autorica, poznata ginekologinja, posvetila je godine za promjenu konzervativnih običaja i borbu s bezdušnom cenzurom.

Osječani će biti pozvani na projekciju višekratno nagrađivane drame ‘Želim živjeti’ Macieja Pieprzyce. Film je inspiriran istinitim događajima, osjećajna, prožeta optimizmom i humorom, priča o invalidnom Mateuszu, koji – unatoč teškoćama u komunikaciji s vanjskim svijetom i brojnim nedaćama – dokazuje što sve može ostvariti snaga ljudskog duha.

‘Planet samaca’ u režiji Mitije Okorna ispričati će priču romantične Anie koja odluči sudjelovati u reality showu te razotkriti pravo lice muškaraca koji flertuju na mreži i ismijavaju naivnost žena. Neobični avanturistički spojevi protagonistice brzo postaju veliki hit.

Povodom stogodišnjice obnove neovisnosti Poljske, prikazat će se animirani film u režiji Michała Misińskog ‘Nepobjedivi’ koji prikazuje borbu Poljaka za slobodu, počevši od prvog dana Drugog svjetskog rata sve do pada komunizma u Europi 1989. godine.

‘Visla’ u Osijeku imat će i ponudu za mlađe gledatelje, obiteljsko-pustolovni film Marte Karwowske pod nazivom ‘Nevolje’. Uzbudljiva i avanturistička priča o snazi ​​istinskog prijateljstva potaknut će mlade ljubitelje kina bez obzira na zemlju njihova prebivališta.

U suradnji s Akademijom umjetnosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku također ćemo organizirati projekcije najboljih kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova Studija Munk i Fakulteta radija i televizije Šleskog sveučilišta. Hrvatski studenti također će imati priliku upoznati poljske filmske umjetnike – Kingu Dębsku, Zbigniewa Domagalskog i Szymona Piotra Warszawskog.

Više o samom Visla festivalu.

Većina filmskih projekcija za gledatelje je besplatna, a kako se radi o važnoj međunarodnoj kulturnoj suradnji i odabranim naslovima moderne i nagrađivane kinematografije, molimo Vas da događanje podržite.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno