Foto: Aleksandar Petković i Predrag Popović
Na današnji dan 10. svibnja 1971. godine premijerno je prikazan kultni  jugoslavenski film “W.R. Misterije organizma” Dušana Makavejeva.
Mlada jugoslavenska komunistkinja Milena (milena Dravić), slijedeći ideje psihoanalitičara, seksologa i bivšeg marksista Wilhelma Reicha, pokušava osvijestiti svoju okolinu objašnjavajući da klasna revolucija istovremeno mora biti i seksualna. Dok njezina prijateljica Jagoda (Jagoda Kaoloper) postavke o slobodnoj ljubavi primjenjuje u praksi, Milena se zaljubljuje u sovjetskog umjetničkog klizača Vladimira Iliča (Ivica Vidović). Prethodeći igranom dijelu filma, odnosno usporedno s njim, odvijaju se dokumentarni segmenti o Wilhelmu Reichu i suvremenoj američkoj seksualnoj (i umjetničkoj) praksi…
U ovomu, svojemu najpoznatijem ostvarenju, Dušan Makavejev je do vrhunca doveo koncept kolažnog filma s esejističkim natruhama. U SFRJ je čak 15 godina bio zabranjen za javno prikazivanje, a film je u svijetu nagrađen nizom priznanja (nagrada Interfilm i nagrada međunarodne kritike u Berlinu, Nagrada “Luis Buñuel” u Cannesu) i ponajviše pridonio autorovu kultnom statusu. Polazeći uglavnom od američkog razdoblja djelovanja Wilhelma Reicha, Makavejev je razigrano-ironičnim, strukturalno anarhoidnim i citatnim načinom tematizirao rigidnost komunističkog režima odnosno konzervativnost navodno progresivnih socijalističkih društava (povlačeći i paralelu između fašizma i komunizma), državne nasrtaje na individualne slobode te militantnost, rasizam i konzumerizam kao bitne sastojke suvremenog američkog društva, a ponajviše seks i seksualni užitak kao ključnu dimenziju življenja.
Osim što slavi seks, film prikazuje i njegove bizarne izvedbe te ga povezuje i s nasiljem. U liku Milene zastupljena su i feministička stajališta povezana s psihoanalizom i marksizmom, dok se struktura u cjelini umnogome oslanja na iskustvo tzv. povijesne, posebice sovjetske, avangarde, a sam film ulazi među najintrigantnija ostvarenja završnog razdoblja zvučnog filmskog modernizma. (LZMK, D. Radić)