10. festival DORF – Program u ljetnom kinu Cres

0
1193

 

Picture Shows: Daft Punk - Poster Artwork

Na jubilarnom festivalskom izdanju biti će prikazano ukupno 18 filmova, uz 12 hrvatskih premijera. Prvi dio programa odvija se u Ljetnom kinu na Cresu, gdje će od 7. do 9. srpnja biti osim projekcija organiziran i popratni program.

U četvrtak, na otvaranju će biti premijerno prikazan film ‘Oslobođeni Daft Punk’ (Daft Punk Unchained), autora Herve Martin Delpierrea (Francuska). Radi se o prvom dokumentarnom filmu koji prati tajanstveni duo, pop-kulturni fenomen Daft Punk. Autor prati genijalni dvojac od samih početaka, kroz impresivan razvoj glazbene i poslovne karijere. Sniman dvije godine, film nas vodi u samo srce svijeta neobičnog dvojca, brižljivo sakrivenog od javnosti u potrazi za neovisnošću i slobodom. Uz brojne glazbenike i zvijezde (Kanye West, Pharrell Williams, Skrillex, Nile Rodgers…) film obiluje i odličnom glazbom te zanimljivim arhivskim materijalima.

Poslastica za sve ljubitelje pustinjskog bluesa (Tinariwen, Bombino …) je nagrađivani film ‘Kiša plave boje s malo crvene’ (Akounak Tedalet Taha Tazughai), autora Christophera Kirkleya. Radi se o zanimljivom remakeu klasika ‘Purple Rain’, posveta Princeu i uzbudljivoj glazbi iz saharske regije, koja osvaja i savršenim soundtrackom. ‘Film o mobitelima, gitarama i motorima’ premijerno će biti prikazan u subotu 9.7.

Od ukupno 6 regionalnih filmova u programu ovogodišnjeg DORF-a, na Cresu će biti prikazana dva, od kojih izdvajamo film ‘Ne padam na koljeno’ (Ne grem na koleno) autora Dušana Moraveca i Mihe Šalehara. Radi se o duhovitom seciranju slovenske zabavne glazbe, fenomen koji traje već desetljećima unatoč ignoriranju kritičara i koji je blizak i susjednim zemljama.

U okviru OFF DORF programa, u 3 dana posjetitelji će nakon projekcija moći vidjeti nastupe NT Wave, DJ Smeđeg Šećera i DJ Vuka. Organizirana je promocija zanimljive Enciklopedije o domaćim duo bandovima autora Dragana Vukovića, novinara i promotera. Također, za vrijeme trajanja festivala posjetitelji će moći vidjeti izložbu naslovnica fanzina iz cijelog svijeta.

U okviru projekta EDIT-Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova organizirana je izložbe stripova i ilustracija Krešimira Zimonića i Dubravka Matakovića, za učenike osnovnih škola.

10. festival dokumentarnog rock filma – DORF 2016 organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Cres i Turistička zajednica Cres, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.

 

RASPORED DORF NA CRESU 2016

 

7.7. (ČETVRTAK) @Ljetno kino Cres

19:00

Izložba EDIT Comics / Comics exhibition

21:30

Oslobođeni Daft Punk, 85′

Daft Punk Unchained (France, BBC)

+NT Wave / live act (techno guitar)

 

8.7. (PETAK) @Ljetno kino Cres

20:00

Izložba fanzina + promocija Enciklopedije o domaćim duo bandovima

Fanzine exhibition + Book promotion – 2-member bands encyclopedia

21:30

Sav taj jazz, 35′

All That jazz (Croatia)

Teorija opskurnosti, 87′

Theory of obscurity – Movie about Residents (USA)

+DJ Vuk / live act (indie)

 

9.7. (SUBOTA) @Ljetno kino Cres

21:30

Ne padam na koljeno, 51′

You wont bring me to my knees (Slovenia)

Kiša plave boje s malo crvene, 75′

Purple Rain (France)

+DJ Smeđi Šećer

live act (soul, funk, groove)

 

Dnevna ulaznica iznosi simboličnih 10 kn.