Na današnji dan prije 110 godina u Vinkovcima je preminuo književnik i pjesnik Ivan Kozarac navršivši tek 25 godina života.

Ivan Kozarac rođen je u Vinkovcima 8. veljače 1885. Bio je hrvatski književnik, romanopisac, pisac pripovjedaka i pjesnik koji potječe iz seljačke obitelji. Kao trinaestogodišnjak, želeći izbjeći obiteljsko siromaštvo, zapošljava se kao pisarski vježbenik u Kotarskom sucu u Vinkovcima. Od 1900. do 1906. godine radi kao pisar u odvjetničkoj kancelariji Levina Plemića. Godine 1903. razbolijeva se od tuberkuloze, ali zbog toga ga ne oslobađaju vojne službe te 1907. odlazi u vojsku. Godine 1909. vraća se u rodni grad, pa odlazi u Zagreb gdje se zapošljava kao poslovođa Nakladnog fonda Društva hrvatskih književnika i društva redatelja.

U ljeto 1910. godine liječnik Milivoj Dežman upućuje ga na liječenje u Brestovac. Međutim, Ivan se već u rujnu neizliječen vraća u Vinkovce, gdje samo dva mjeseca nakon povratka umire u 25. godini života.

Za života je objavio samo knjigu pripovijedaka “Slavonska krv”, 1906. godine, a ostale knjige su mu bile izdane tek nakon njegove smrti 1911. godine.

Kozarac je reagirao na društvene pojave u životu Slavonskog sela u doba nestanka Vojne krajine, kad se u Slavoniji snažno rasplamsavala želja za slobodom. U romanima i pjesmama najviše dolazi do izražaja opis slavonskog pejzaža. Mnogo je pisao o ženskoj pokvarenosti i pomodarstvu. Zauzeo je i kritičan stav prema crkvi, raspusnom životu nekih svećenika i lažnom bogomoljstvu.

Umro je u Vinkovcima 16. studenog 1910.

Posebnu pozornost Kozarčevim djelima posvetilo je Retkovačko kazalište „Mika Živković“, poput pripovijetke Bratimke, romana Đuka Begović, pripovijetke Stara rana, pa su na daskama zaživjele nagrađivane i iznimno zapažene predstave “Bratinke” i “Blatne duše”.

Scenarij svečanog otvorenja ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni bio je posvećen upravo životu i stvaralaštvu Ivana Kozarca, tema scenarija Curo draga iz sokaka moga bila je inspirirana Kozarčevom antologijskom pjesmom Milov’o sam…, a sadržaj scenarija prožet motivima pripovijetke Ada.

Njemu u čast otvoren je Spomen-dom Ivana Kozarca uređen na mjestu književnikove rodne kuće na Krnjašu.