Na današnji dan 12. studenog smo u kinima prvi puta vidjeli čuveno “Urlikanje” (Roar, 1981) redatelja Noela Marshalla koji je svoje glumce i glumice (sebe samog, zatim Tippi Hedren, Melanie Griffith…) gurnuo u lavlje ralje budući da ga je snimao s pravim životinjama bez ikakvih trikova.
Osim njega na današnji se dan otvorio i četvrti nastavak čuvenog SF serijala “Alien: Uskrsnuće” (Alien: Resurrection, 1997.) kojeg je režirao Francuz Jean-Pierre Jeunet (Amelie) u kojem su “društvo” Sigourney Weaver pravili Winona Ryder, Ron Perlman, Michael Wincott, Dan Hedaya i Brad Dourif.
Slijedeće godine se pojavio “Upoznajte Joea Blacka” (Meet Joe Black, 1998.), film kojega su žene jednostavno obožavale. Anthony Hopkins, te napose ljubavna veza između Brada Pitta i Claire Forlani u sasvim korektnoj režiji Martina Bresta (Policajac s Beverly Hillsa, Ponoćna utrka, Miris žene) učinili su ovaj film jednim od najgledanijih te godine.
Ako se ne varam “Dogma” (1999.) je četvrti izdanak priče o Jayu i Silent Bobu (nakon “Trgovaca”, “Štakora iz shoping centra” i “Natjerujući Amy”) u kojem su se ova dvojica junaka morali boriti s nadnaravnim, onim što ljudski um teško može razumijeti – arkanđelima koje interpretiraju Matt Damon i Ben Affleck.
Na današnji dan smo prije 16 godina prvi puta ugledali u kinima i akcijsku komediju “Poslije sumraka” (After the Sunset, 2004.) u kojem su nas prilično dobro zabavljali Pierce Brosnan i Salma Hayek u režiji poslovično dobrog Bretta Ratnera (“Gas do daske”, “Crveni zmaj”, “X-Men: Posljednja fronta”).
Da ne bude riječ tek o još jednom akcijskom filmu s Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi, pobrinuo se iskusni Gary Fleder (“Čekajući smrt u Denveru”, “Kolekcionar”) koji je sa spomenutom akcijskom zvijezdom snimio solidan naslov “Neprijatelj pred vratima” (Homefront, 2013.) u kojem glume i James Franco, Kate Bosworth i Winona Ryder, dok se u ulozi Stathamove maloljetne kćeri pojavljuje Izabela Vidović, mlada glumica hrvatskih korijena.
Prije šest godina napokon smo vidjeli nastavak legendarne komedije “Glup i gluplji” na koju se čekalo gotovo 20 godina. Ekipa je ista, Jim Carrey i Jeff Daniels, kao Lloyd i Harry, u režiji ponovno braće Farrelly i “Preglup i pregluplji” (Dum band Dumber to,2014.) je bio spreman za legendu što se (naravno) nije dogodilo.
Posljednji film kojega ću spomenuti da je otvaranje imao na današnji dan 12. studenog je sportska biografska drama “Put pobjednika” (Concussion, 2015.) u režiji Petera Landesmana s Will Smithom i Alecom Baldwinom u glavnim ulogama.