Foto: Philippe Rousselot
Na današnji dan 13. svibnja 1994. godine se u Francuskoj počela prikazivati burna krvava povijesna drama “Kraljica Margot” (La Reine Margot | Queen Margot) koju je režirao Patrice Chéreau. Film je nastao prema noveli Alexandrea Dumasa koju je za film prilagodio scenaristica Daniele Thompson.
Da bi se ostvarilo primirje u vjerskim ratovima opterećenoj Francuskoj, Katarina Medici (Virna Lisi) zapovijedi vjenčanje kalvinističkoga navarskoga kralja Henrija (Daniel Auteuil) i svoje kćeri Margot (Isabelle Adjani), sestre francuskoga kralja Charlesa IX. (Jean-Hugues Anglade). Margot ne podnosi priprostoga supruga te se upusti u ljubavnu vezu s kalvinističkim plemićem La Moleom (Vincent Perez). Nakon pokolja kalvinista u Bartolomejskoj noći, odluči sve učiniti da, uz supruga, spasi i ljubavnika, što će samo rasplamsati njihovu ljubav…
Povijesni spektakl francuskoga redatelja Patricea Chéreaua “Kraljica Margot” naišao je na veliku podijeljenost kritike. Neki su ga napadali zbog njegove izrazite brutalnosti i otklona od uobičajenih postupaka u režiranju spektakala, dok su ga drugi hvalili upravo zbog toga. Činjenica je da je utjecao na daljnje filmove istoga žanra (npr. na engleski film Elisabeth). Radi se, naime, o vrlo naturalistički režiranom filmu čija je tema jedan od najjezivijih povijesnih događaja naše civilizacije – pokolj Bartolomejske noći 1572. godine, noći u kojoj je samo u Parizu ubijeno oko 20.000 francuskih protestanata. Redatelj se usredotočio na prikaz sukoba vjerske nesnošljivosti, uz konstantne prizore ubijanja, nasilja i orgija. Uz nominaciju za Oscara, film je osvojio 5 nagrada César, a Virna Lisi nagradu za najbolju žensku ulogu na canneskom festivalu. Zanimljivo je da je filmsku skladbu skladao Goran Bregović.