Povodom 140. obljetnice smrti Josipa Runjanina, a u sklopu 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, profesorica Zrinka Šimunović održala je zanimljivo predavanje u kojemu je predstavila život i djelo Josipa Runjanina, skladatelja hrvatske himne. Zrinka je ispričala više o njegovom životu, školovanju, s kime se družio, ulasku u vojsku, napredovanju, kime je bio inspiriran i način na koji je uopće nastala hrvatska himna.

”Pjesma Horvatska domovina na početku nije trebala biti himna i 13 godina je tako neuglazbljena stajala kao pjesma. Časnici koji su bili pri Jelačićevoj pukovniji pjevali su i uglazbljivali razne tekstove, a brzo je na red došla i Horvatska domovina Antuna Mihanovića, a Josip Runjanin je bio taj koji je pjesmu i uglazbio. Ona se najprije izvodila pri časničkom puku i vojsci, a kasnije se širila i među narodom. S vremenom je prerasla samu sebe i postala vrlo uvriježena među narodom”, objasnila je Šimunović i dodala kako je na jednoj izložbi u Zagrebu, u izvedbi 700 pjevača odnijela najviše glasova i tako postala hrvatskom himnom. Nažalost, opus Runjanina nije sačuvan i od njegovih skladbi ostala je samo himna i pjesma Ljubimo te naša diko.

Osim predavanja i prezentacije, u programu su bili i kratki isječci iz filmova o stihovima Lijepe naše, kraći glazbeno književni program u kojemu su učenik i profesor Glazbene škole izveli himnu, a jedan učenik Gimnazije izveo je originalni tekst Antuna Mihanovića te čitao druge tekstove Klaića i Kuhača iz tog vremena.