U Hrvatskoj je 15 novih slučajeva zaraze i to je ukupno 2062 slučaja. Hospitalizirano je 269 pacijenata, a na respiratoru je 19 osoba. Ozdravljenih je 1288 osoba. Danas imamo četvero preminulih i ukupan broj preminulih je 67, najnoviji su to podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Zdravstveni djelatnici su na prvoj liniji. Osoblje bolnice koje je njegovalo bolesne iz Doma je zaraženo. Šest medicinskih sestara i jedna spremačica su oboljele. Kontakti moraju ići u samoizolaciju. Izvještaj govori da je situacija pod kontrolom”, kazao je Krunoslav Capak komentirajući proboj u KBC Split budući da su u splitskoj bolnici umrle tri osobe zaražene koronavirusom, od kojih su dvije štićenice domova za starije u Splitu i Makarskoj.

Capak je dodao i kako su u drugoj fazi koja počinje za nekoliko dana napravili draft verzije za sve u drugoj i trećoj fazi te kako su u fazi komunikacije s osobama iz tih područja.

“Već više puta smo rekli. Nije to samo pitanje broja novooboljelih, nismo odredili nikakav broj, to su trendovi. Svakog oboljelog epidemiolozi istraže, i ako je u vezi s nekom djelatnosti mi ćemo razmotriti  da se ta aktivnost smanji ili vrati na nulu”, osvrnuo se i na pooštravanje mjera.

Škole i vrtići

“Ne volim govoriti unaprijed. Danas u 8 ujutro smo imali sastanak s Ministarstvom obrazovanja na kojem su tražene izmjene dokumenta. Epidemiološka služba na tome radi i sutra je spremno za objavljivanje. Detalje smo neke otkrili. Svi će to sutra moći vidjeti”, rekao je Capak te dodao: “Duboko sam uvjeren da će osnivači vrtića nabaviti zaštitnu opremu. Djeca neće nositi zaštitnu opremu, propisane su mjere prilikom dolaska i odlaska, nemoguće je propisati socijalnu distancu. Upute za vrtiće su dio ovoga paketa. To su preporuke i upute, nije zakon. Ako netko misli da se može bolje, mi to možemo izmijeniti. Preporuke onih koji rade u vrtićima dobro su došle“.

E – propusnice

“Što se tiče e propusnica mi smo donijeli tu odluku i rekli smo da ćemo razmotriti u trećoj fazi taj sustav. Što se tiče Zagreba i Zagrebačke županije oni funkcioniraju kao jedinstvena cjelina”, kazao je Davor Božinović.

“Ovaj virus mogao bi biti regularni sezonski virus. No, on je neobičan pa ćemo vidjeti što će odlučiti”, dodala je Alemka Markotić.

Na pitanje koliko je bilo epidemiološki teško odrediti preporuke za crkve i tko će to nadzirati, Capak je istaknuo: “Mi ne propisujemo nadzor ni kontrolu. No onaj sam koji je zadužen. Što se tiče crkva, epidemiološki situacija je jasna. Ljudi se ne kreću, već sjede. One aktivnosti koje dovode do kretanja to su drugi već dogovorili. Vode se i razgovori i s drugim konfesijama. Nema nikakvih specifičnosti”.