Kontaktirajte nas

Glazba

16.6.1972. | David Bowie: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Objavljeno

-

Foto: REX/Shutterstock
The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” (često skraćen u samo Ziggy Stardust) peti je studijski album engleskog glazbenika Davida Bowiea, objavljen 16. lipnja 1972. u Velikoj Britaniji, u izdanju RCA Records. Producirali su ga Bowie i Ken Scott, a u njemu nastupa Bowiejev prateći sastav Spiders from Mars – Mick Ronson, Trevor Bolder i Mick Woodmansey.
Za efektno objedinjenje svih svojih dotadašnjih preokupacija, stilova, izvora i ušća, raspoloženja i nadahnuća, David Bowie je morao početkom sedamdesetih čak osmisliti i lik kroz kojeg će sve to iznijeti u glazbenoj formi. Ziggy Stardust nastao je “negdje usput”, izgubivši putem, kao svaka legenda, svoju dokumentaciju i zdravstveni karton; hedonistička, biseksualna, ali ne nužno i izvanzemljska rock-zvijezda postala je Bowiejev alter-ego s vijekom trajanja i utjelovljeni umjetnički jezik, performans u punom konceptu nastao iz radionice koja je upravo proizvela jedan “Hunky Dory” i naznačila da prave erupcije tek slijede. Lik nastao na valu fascinacije Iggyjem Popom i njegovom neuravnoteženom, raskalašenom karijerom u priču se zavlačio postupno, planski, ali ne bez hirovitih zaokreta, dobivajući obris za obrisom kako je rad na pjesmama odmicao. Kostimografija na tragu protagonista-antagonista Kubrickove i Burgessove “Paklene naranče”, sci-fi glamuroznost i trajno očijukanje s temama kataklizme i distopije, tragična figura pjevača Vincea Taylora, koji je vjerovao da je križanac božanstva i izvanzemaljca, autodestrukcija Iggyja Popa, Legendary Stardust Cowboy… sve to pretakalo se u iskaz i personu samoga Bowieja, pardon, Ziggyja, podignuvši novi album na razinu sasvim osobne, gliterane rokerske priče.
A pritom sama priča uopće nije toliko bitna – koncept albuma ionako je popustljiv i protočan, što se i pokazalo ključem za puni uspjeh – koliko je važna ukupna krvna slika, zabavan način na koji je Bowie prenio svoju poruku. “The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars”, da, prvenstveno je zabavan album. I višeslojan. I konceptualan. Ako je “Hunky Dory” uhvatio trenutak, “Ziggy…” je sabrao cijeloga Bowieja u vremenu i prostoru. Više od pola albuma nastalo je praktički prije izlaska “Hunky Dory” krajem 1971., a ta se povezanost i osjeti, koliko god bilo posve pogrešno nazivati ta dva albuma blizancima ili nastavcima iste sage. Jer, Bowie ovdje kao da nije osjećao više uistinu nikakvih spona ili obveza prema ikome ili ičemu, grabeći novootkrivenim putem zanimljivom simbiozom sebičnosti i samopouzdanja, egoizma i predanosti, marketinga i vidovitosti, glave, srca i muda; ošišavši usput uvojke što su ga još držali u zagrljaju s izdahnulim šezdesetima i hipijevštinom, kao da se napokon posve okrenuo naprijed, svjestan da postavlja trendove i razbija barijere, da piše povijest rock ‘n’ rolla sada kao itekako aktivan, glasan sudionik.
Kad u uvodnoj pjesmi, “Five Years”, dramaturški podebljanoj upravo Bowiejevom nadahnutom izvedbom, doznamo da je Zemlji preostalo samo pet godina do kraja (Pet godina, mozak me jako boli / Pet godina, samo toliko još imamo), čini se kao da nam se otvara cijela trakavica, a spomenuta povijest dobiva rok trajanja. No otvorio se tu cijeli svijet mogućnosti kako za Davida/Ziggyja, tako i za Spiders from Mars, bend stvaran koliko i izmišljen, lik(ovi) koliko i performer(i), a drama je ključna riječ, jer ništa u notama koje je maestro skupio za ovu prigodu ne uspijeva pobjeći snažnom dramskom naboju. Zato se instrumenti tako zavodljivo sljubljuju u “Soul Love”, a neodoljiva “Lady Stardust” tako zanosno odiše naftalinom; zato je epilog “Rock ‘n’ Roll Suicide” sa svojim sugestivnim uzvicima “nisi sam! ” poput (glazbenog) filma za sebe, a “Starman” najljepša prerada “Over The Rainbow” s rokerske strane duge; zato “Suffragette City” raznosi sve svoje pozajmice od već spomenute “Paklene naranče” čistom snagom riffa, “Ziggy Stardust” uporno odbija biti rock-balada, svakim drugim stihom i dionicom stalno izrastajući u nešto još ljepše, a “Moonage Daydream” svakim novim slušanjem dobiva konture nečeg bliskog bildungsromanu. Bowie je pritom u svom pripovijedanju nelinearan, odnosno, bez eksplicitnog zadržavanja na priči o “usponu i padu Ziggyja Stardusta i Pauka s Marsa” koja održava album tematskom cjelinom. Pjesme tako na koncu tvore vrlo sugestivnu, na trenutke posve rastresenu glazbenu slikovnicu koja rokerski (ili bolje, zvjezdani) poziv šamara i s romantične i s gnojno tragične strane; malo je u povijesti popularne kulture tako uspjelih preobrazbi pretencioznosti u prvoklasnu zabavu ili rock-teatra u rock-feštu.
“Zadrži svoje “lektrično oko na meni”, kao da namiguje u “Moonage Daydream” Bowie i uistinu svojim Ziggyjem uspijeva ne proizvesti karikaturu tamo gdje je sve pozivalo na nju i gdje bi se mnogi, mnogi kolege okliznuli kao u klišeju s korom banane. U četrdesetak minuta “Ziggyja Stardusta” sadržaj nije pobijedio formu, kao ni obratno – oni su isprepleteni vještinom autora koji ne ispušta publiku ni na trenutak iz vida, baš kao što ni na trenutak ne pomišlja igrati isključivo sigurnim kartama. Možda je konačna studijska verzija u zavidnoj mjeri premazala sirovu energiju tadašnjih koncertnih nastupa, ali te su kočnice napravile puno zahvalniji posao nego što će se na prvu činiti, naglasivši i manje iskričave detalje. Kad utihnu zadnji taktovi klimaksa “Rock ‘n’ Roll Suicide”, uistinu ostaje osjećaj da je netko ili nešto na toj pozornici kolabriralo, da se izjelo iznutra i ostavilo jeziv primjer. Nema pritom moraliziranja, kao ni šlamperaja tipičnog za relativiste; sve je to glam-rock koliko i punk prije punka, a svakako zbirka pjesama koja drži ne samo vodu već i vatru, čak i dugo nakon isteka onih oporučnih pet godina s početka priče. [Toni Matošin, Sound Gardian]

Film i glazba

Brooklynski rockeri Parquet Courts za Rough Trade objavili novi album “Sympathy For Life”

Objavljeno

-

Napisao/la

    87 pregleda

Foto: Rough Trade/Dallas press

Parquet Courts, fantastična njujorška rock četvorka, prošli petak (22.10.21.) su za Rough Trade Records objavili svoj dugo očekivani, sedmi album “Sympathy For Life”. Istovremeno su ga predstavili uživo u glazbenoj dvorani Music Hall of Williamsburg, a objavu je popratio intrigantan singl i video “Homo Sapien”.

“Sympathy For Life” je Parquet Courts u najinstinktivnijem i elektroničkom obliku. Svoje očaravajuće, psihodelično pripovijedanje okreću na svježi teritorij, ali zadržavaju jedinstveni identitet.

Uz ljetos objavljeni singl i spot “Walking At A Downtown Pace”, bend je najavio i Power of Eleven – jedanaest globalnih događanja, dio kojih je prethodio objavi albuma. Prvo je održano u sklopu Gay & Lesbian Big Apple Corp povorke na Manhattanu, kada su premijerno izveli spomenutu pjesmu, i snimke iskoristili za službeni video. Drugo je bilo u Tokiju u suradnji s Big Love Records. Slijedila su još četiri događanja, a zadnje je održano prošli tjedan u Parizu, na dan objave singla “Homo Sapien” (19.10.21.), kada su se fanovi mogli pridružiti Andrewu Savageu na satu slikanja mrtve prirode, a dobili su i poseban blok za crtanje kojeg je dizajnirao bend.

Album je izgrađen od improviziranih svirki i produciran u suradnji s Rodaidhom McDonaldom (The xx, Hot Chip, David Byrne) i Johnom Parishom (PJ Harvey, Aldous Harding, Dry Cleaning). Za razliku od svog globalno obožavanog prethodnika “Wide Awake!” iz 2018. (Rought Trade Records), fokus je sada pao na groove, a ne na ritam. “Većina pjesama nastala je dugim improvizacijama i oblikovanjem vlastitom montažom”, objašnjava Austin Brown. “Najveća vrijednost koju imamo kao umjetnici je bend. Nakon 10 godina zajedno, naš najveći instrument smo mi. Najčišći izraz Parquet Court je kada improviziramo.”

U stvarnom smislu, bend se semplirao, oblikujući i sjeckajući svoje ritmičke i melodične jamove kako bi stvorio ove pjesme, kako bi manifestirao nešto novo.

Popis pjesama: 1. Walking at a Downtown Pace | 2. Black Widow Spider | 3. Marathon Of Anger | 4. Just Shadows | 5. Plant Life | 6. Application/Apparatus | 7. Homo Sapien | 8. Sympathy For Life | 9. Zoom Out | 10. Trullo | 11. Pulcinella

Nastavi čitati

Film i glazba

Kreativne prepirke iz studija AbuDublin pretvaraju se u hitove zaraznog ritma

Objavljeno

-

Napisao/la

    99 pregleda

Foto: SanjaR Agency press

Privatni glazbeni studio braće Vidović u Velikoj Gorici mjesto je gdje nastaje čarolija. Složna braća su već 15 godina članovi benda Retrodukcija, a ove godine su odlučili osnovati bend Ivo Horvat i svojim sadašnjim i budućim obožavateljima predstaviti autorske pjesme. Bend je osnovan u proljeće kada su se predstavili i prvim singlom snažne rock melodije naziva Novo lice, a ovu jesen će nas zagrijavati singlom “Sami” uz koji sigurno nećete moći mirno sjediti.

“Pjesma “Sami” nastala je doma, kod mene u dnevnom boravku, za vrijeme druženja. Prvi obris je dobila u vrlo kratkom vremenu, a nakon toga smo se primili pjesme s bendom i krenuli snimati. Nakon što je pjesma inicijalno snimljena, nastavili smo i dalje raditi na njoj, sve dok nije poprimila ambijent kakav smo i zamislili. Frendovi, producenti, snimatelji su nas upozoravali da previše brijemo po toj pjesmi, a iako smo znali da su u pravu, svejedno smo imali taj neki motiv, inspiraciju raditi na pjesmi i dalje. Sada smo napokon završili i snimili pjesmu i možemo krenuti dalje i raditi na novim materijalima” opisao je nastanak singla “Sami” jedan od osnivača benda, Ante Vidović.

Bend Ivo Horvat se javnosti predstavio singlom “Novo lice”, ali prvi singl koji su dečki iz benda napisali bio je upravo singl “Sami” i to im je bio poticaj da naprave nešto novo, rekao nam je Ante: “Sami je prva pjesma koju smo zajednički napisali i uglazbili. Jako nam se svidjela i zapravo je bila vjetar u leđa da odlučimo napraviti korak naprijed s autorskim pjesmama. Nakon toga smo oformili i bend s novim imenom i krenuli na put u nepoznato. Tako da možemo reći da nas je pjesma Sami gurnula u novi pravac za koji uopće u startu nismo ni mislili da će se dogoditi.”

Singl Sami alter pop zvuka “govori o otkrivanju ljepote bez obzira na vanjštinu, koja često zavarava čovjeka. Za takvo upoznavanje i zadiranje ispod površine potrebno je povjerenje i sigurnost obiju strana” otkrio je Ante, autora teksta. Pjesma je snimana u njihovom studiju u Velikoj Gorici koji opisuju kao „prostor gdje je sve podređeno ljudima u studiju sa svom potrebnom logistikom. Često se to pretvori i u neplanirani party, ali to nam pomaže na neki način i u stvaranju glazbe. Svaki odmak od rutine nam ide u korist :).”

Stvaranje glazbe za članove benda Ivo Horvat je vrlo poseban proces koji im pomaže da se opuste i prepuste kreativnom zanosu. Pravi su rokeri i noćne ptice i njihova glazba nastaje u najtišem dijelu dana: “Radimo u pravilu po noći, slušamo glazbu i dosta pozornosti pridajemo ambijentu, a to pokušavamo i ugraditi u naše pjesme. Večer nam počne dosta opušteno, prigušimo malo svjetla, malo zasviramo, pričamo, ja složim neki tekst koji mi se vrti po glavi, a paralelno burazer slaže melodije i tako dobijemo neki obris pjesme. A onda kreće prepirka :)” opisao je Ante kreativni proces nastanka glazbe u bendu.

Produkciju pjesme “Sami” potpisuje Ivo Horvat, a članovi benda su snimili i spot čiju produkciju potpisuje Gržinčić Creative Visuals.

Prepustite se zaraznom ritmu novog singla “Sami” benda Ivo Horvat!

Nastavi čitati

Film i glazba

Zdenka Kovačiček predstavlja kolaboraciju sa Matijom Cvekom

Objavljeno

-

Napisao/la

    70 pregleda

Foto: Sanjin Kaštelan

Zdenka Kovačiček, mačka s devet glazbenih života kako je još naziva kritika, za jesen je sačuvala asa u rukavu o kojem će se itekako pričati.

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tijekom ove godine uz CD format, dobio i prekrasnu vinilnu varijantu u magenta boji.

Suradnja uvijek osebujne Zdenke s talentiranim Matijom dolazi kao šlag na torti ovog uspješnog projekta, dok je sama pjesma “Tvoje usne” prema Zdenkinim riječima djelo koje će zasigurno dotaknuti publiku ravno u dušu. Kad pogledate uz to i fenomenalan prateći video spot u kojem otkrivate nove detalje svakim novim gledanjem, zagarantirani su i trnci po cijelom tijelu, jer uz njega ovako ‘velika’ pjesma dobiva u potpunosti vanserijsku dimenziju.

Po pitanju odabira Matije Cveka za gosta i njihove suradnje na ovoj vokalno zahtjevnoj pjesmi koju su izveli maestralno te koja je sada izabrana za novi singl, Zdenka pojašnjava: “Matija je moj odabir. Za mene je on najbolji pjevač mlađe generacije. Pun je pogodak! On je otpjevao pjesmu “Tvoje usne” upravo onako kako sam zamišljala”, dok o upečatljivom pratećem video spotu Zdenka nadodaje: “Oduvijek sam priželjkivala da dobijem priliku da mi Gonzo, majstor svih majstora napravi spot. I dogodilo se! Spot je tu, fenomenalan, upravo takav kako sam ga zamišljala… pa može li bolje?”.

Uz iznimno pozitivne reakcije uvijek kreativne Zdenke, ni Matija Cvek ne krije svoje oduševljenje te poručuje: “Prije svega želim zahvaliti Zdenki na pozivu za suradnju, počašćen sam i sretan budući da Zdenku smatram istinskom legendom i institucijom hrvatske glazbe.”

Redatelj video spota je Radislav Jovanov Gonzo, koji je  ujedno i snimatelj spota uz Maria Borščaka, montažer je Marko Šuvak Martinović, dok je za šminku i frizuru zaslužna Ivana Šimunić. Tekst pjesme “Tvoje usne” potpisuje Daniela Borovnjak, za glazbu je zaslužan Marko Tomasović, dok iza aranžmana i produkcije stoji Hrvoje Grčević. Predivnu dionicu na trubi odsvirao je Zvonimir Bajević.

“Svi oni kreirali su djelo koje će dotaknuti publiku ravno u dušu, a sve to ne bi bilo moguće bez velikodušnog Dancing Beara koji stoji iza tog izdanja. Ja sam upravo najsretnija osoba na našoj glazbenoj sceni. Hvala svima od srca!” za kraj poručuje naša glazbena diva Zdenka Kovačiček.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

17. Dani matice Hrvatske uz promociju knjige Stjepana Rožmarića i izložbu Ante Miljka

Povodom 17. Dana matice Hrvatske, predstavljena je knjiga Stjepana Rožmarića, pod nazivom “Cerić u Domovinskom ratu i obnovi” i izložba...

Aktualnoprije 3 sata

Održane prve ovogodišnje tribine “Zajedno za bolje sutra” u 4 mjesna odbora

Prva ovogodišnja tribina „Zajedno za bolje sutra“ održana je danas, 26. listopada, u prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić, a na...

Vijestiprije 6 sati

Sljedeći četvrtak i petak učenici prelaze na online nastavu

Danas je u Zagrebu održan sastanak vladajuće koalicije na kojoj je, uz rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu, glavna...

Vijestiprije 7 sati

60-godišnjak nasjeo na internetsku prijevaru: Umjesto 100 eura s računa mu skinuto više od 10 tisuća kuna

Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako je jučer, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio policiji da je putem Facebook stranice...

Aktualnoprije 9 sati

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 10 sati

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 11 sati

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 11 sati

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Najčitanije