Od 15. do 30. listopada bit će održani tradicionalni Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Vinkovački program organizira Ogranak MH u Vinkovcima, koji je i za ovu godinu priredio niz zanimljivih događanja.
Druga polovica mjeseca listopada već 16 godina zaredom vrijeme je održavanja Dana MH u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a tu tradiciju nije omela niti aktualna epidemiološka situacija.
„To je vrijeme kada mi intenzivirajući naša događanja želimo još više potvrditi svoju prisutnost na području kulturnog života našega grada i naše županije. Program u Vinkovcima je ove godine prilagođen situaciji i bit će održan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite RH. Program je daleko skromniji nego prošlih godina, međutim, i sada je raznolik i zanimljiv”, ističe doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima.
U dvorani OMH za večeras u 19 h najavljeno je predavanje i projekcija dokumentarnog filma „Zašto pješačim“ Nikole Horvata, a slijede: 19. listopada u 19 h: promocija romana Vinka Juzbašića „Dodir neba“, 22. listopada u 19 h: promocija zbirke pjesama Petra Eleza „Da Tebi hvalu kažem“, 24. listopada u 19 h: susret s Hrvatima iz Argentine (Comodoro Rivadavia) putem videolinka, 27. listopada u 19 h: promocija nove knjige Josipa Jurčevića “Komunistički teror i mučeništvo Crkve, djelovanje Udbe protiv Crkve u Hrvatskoj 1945.-1991.”, 30. listopada u 19 h: Ususret 10. rođendanu vinkovačke Etno udruge „Vrijedne ruke”, prikaz rada, promocija letaka i modna revija
U Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač” za 20. listopada u 19 h najavljena je izložba fotografija „Retrospektiva 2020“ Zvonimira Tanockog povodom 60 godina života i 40 godina umjetničkog rada.
U crkvi Sv. Euzebija i Poliona 18. listopada u 10,30 h bit će služena misa zadušnica za preminule članove OMH u Vinkovcima.
Suorganizatori vinkovačkog programa Dana MH u VSŽ su Gradski muzej Vinkovci, OMH u Vukovaru, Hrvatska matica iseljenika Podružnica Vukovar i Etno udruga „Vrijedne ruke” Vinkovci.