8 C
Vinkovci
Srijeda, 29. ožujka 2023.

16. Krug naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti

Više od autora

- vl promo-

Danas je u Županji održana 16. po redu manifestacija. „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“ koja se od 2003. godine obilježava se svake prve subote u srpnju. Ova žetvena i ljetna svečanost održava se u organizaciji Turističke zajednice grada Županja i u partnerstvu s Poljoprivrednom zadrugom Napredak, Hrvatskim kulturnim centrom „Bunjevačko kolo“, proizvođačima suhomesnatih proizvoda i rakije te u suradnji s putničkim agencijama, zatim školama, fakultetima i ostalim udrugama sastavnim za provedbu manifestacije.

“Kruh naš svagdašnji” namijenjen je ne samo organiziranim turističkim skupinama, školama i fakultetima, vikend posjetiteljima ili izletnicima, nego i gurmanima te ljubiteljima narodne kulture, a koji uz etnološku komponentnu manifestacije mogu uživati u bogatoj gastronomskoj i zabavnoj ponudi, ali se i aktivno uključiti u program. Manifestacija je dobitnik dvaju prestižnih nagrada u području turizma, naime u kategoriji kulturno turistička atrakcija u Hrvatskoj, manifestacija je 2009. godine dobila nagradu magazina Way to Croatia – SIMPLY THE BEST te zlatnu povelju i nagradu „SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE 2014.“ za osvojeno 1. mjesto u kategoriji ruralno turističke manifestacije.

U programu sudjeluje gotovo 200 sudionika, uključujući članove performansa te goste iz BiH i Srbije, kao i članove kulturno umjetničkih udruga, tamburaških sastava, izlagača i članova konjogojskih udruga sa zaprežnim kolima.


„Kroz ovu dugu priču koja se kontinuirano odvija zadnjih 16 godina i ove ćemo godine imati brojne goste iz drugih zemalja koje do sada nisu sudjelovale, a to su prije svega posjetitelji iz Austrije i Rumunjske koji će na manifestaciji predstaviti publici svoje tradicijsko bogatstvo“, izjavio je direktor Turističke zajednice grada Županja, Mirko Bačić.

Program je započeo tradicionalnim slavonskim objedom na slamnatom stolu, a nastavio prikazom ručnog košenja pšenice, vezanja snoplja, snašanja snopova i vršidbe na starim strojevima poput dreša i levatora. Prikaz se, također proteže kroz cijeli dan i odvija na različitim dijelovima polja, dok su za ovaj dašak starine zaslužni članovi kulturno umjetničkih udruga iz županjske okolice te članovi konjogojskih udruga koji se okupljaju u oblik zajedničkog rada, tzv. „mobe“. Uz interaktivni igrani dio programa, manifestacija obuhvaća i žetveni sajam s ponudom domaćih lokalnih proizvoda – šarane tikvice, zlatovez, šlingeraj i ino, potom prezentaciju starih zanata, radionice autohtonih proizvoda, ali i dodjelu nagrada i priznanja za najuspješnije proizvođače u području ratarstva i stočarstva te brojne nastupe kulturno umjetničkih udruga.

„Županja i okolica primarno su poljoprivredni kraj i ovdje turizam nikada neće biti nositelj razvoja gospodarstva, ali ono čemu moramo težiti je da stvorimo priču kako ovdje postoji dodatna vrijednost koja može biti izdašan izvor prihoda. Imamo velik potencijal u razvoju seoskog turizma i uvijek postoji prostora za napredak. Imamo želju, moramo stresti tu inertnost i ustrajati“, zaključio je Bačić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno