16 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Za polnoćku se oblači što se može ljepše, u crkvi se sve sjaji, a za Božić se Bogu moli naglas

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Listajući arhivu našeg Vinkovačkog lista u potrazi za nekom prigodnom božićnom temom, naišli smo na zanimljiv članak koji je 1994. godine pripremio profesor Zlatko Virc, a nastao je iz pera Vinkovčanina Ivana Vučevca.

U 52. broju našeg tjednika pisao je o običajima koje su naši stari njegovali za Badnjak, Božić i Sveta tri kralja, kako su se trebali oblačiti i ponašati, kako je trebala crkva izgledati tih dana te kako pravilno urediti kuću koja željno iščekuje rođenje Isusa Krista.

„Za polnoćku se oblači što se može ljepše, ne nosi se više pokajno ruho, kao u Adventu, već što svečanije, i tako kroz cijelo božićno vrijeme sve do korizme. U crkvi se sve naprijed sjaji zlato na šamijama i dukati pod vratom u djevojaka i snaša. Crkva je naravno sva rasvijetljena sa svijećama na svim oltarima, jer je onda još bilo na svakom oltaru po šest velikih čiraka i dva mala sa svijećama”, piše Vučevac.

Dodaje kako se u vrijeme Božića nekada puno vračalo i čaralo, osobito momci i djevojke koji su htjeli vidjeti za koga će se udati ili oženiti. Onaj tko je to htio saznati morao je postiti cijeli Badnjak i pomesti sobu prije unosa slame. Smeće je morao iznijeti na sokak i baciti ga na drum, tad će stati i slušati, pa koje ime čuje da se najprije izgovori ma gdje, tako će se zvati budući bračni drug, stoji u članku.



Prvi dan Božića čestita se jedan drugomu i kad se dođe u kuću pozdravlja se s Faljen Isus! Čestitam vam Bog i Božić, Isusovo porođenje. Živi i zdravi bili. Isto se čestita i drugi dan, a i treći, samo što se mjesto Isusovo poređenje kaže: Sv. Štipana ili sv. Ivana. Na prvi dan Božića u podne, za vrijeme objeda meće se na zdjelu za juhu kruh ljetnica, pale se svijeće kao na Badnjak, kadi se tamjanom i moli Bogu na glas prije jela.

„O Božiću se u crkvi postavljaju betlehemske jaslice, sada imademo vrlo lijepe jaslice i štalicu kako u župnoj tako i u oba samostana. Kad sam bio mladić na pobočnom oltaru bila je slika Majke Božje Pomoćnice, a sada je Gospa od Rozarija. Tu je bio postavljen Betlehem po cijeloj dužini, od stupa do stupa pod slikom. To je bila skupina kuća poredanih na brežuljku, cijeli grad Betlehem, bijelile se kuće kao da su od slonove kosti, na kraju grada štalica s jaslicama itd”, istaknuo je Ivan Vučevac.

Članak je zaključio običajima za Sv. tri kralja ili Bogojavljanja kada se posvećuje voda u crkvi i tada svaka domaćica nastoji da si za kuću donese svete vode da ima za cijelu godinu, jer prava kršćanska katolička kuća bez toga nije smjela biti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno