26 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Jesenska metamorfoza na temu „Vodomar”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na izletištu Sopotac u Nijemcima danas je otvorena izložba cvijeća u okviru manifestacije 2. Jesenska metamorfoza u Nijemcima „Vodomar”

Riječ je o događanju koje je u općini Nijemci ustanovljeno prošle godine, a ideju je dala poznata vinkovačka cvjećarka Blaženka Omrčanin, koja je i koordinatorica manifestacije. Uz Općinu Nijemci manifestaciju je podržala i Sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore.

Naša je ideja predmetima, kojima je prvobitna namjena bila sasvim drugačija i više ne služe svojoj svrsi, aranžiranjem cvijeća dati jednu sasvim novu dimenziju i novi izgled. Ove godine naša tema je „Vodomar”, ptica koja je vrlo lijepih boja, a nastanjuje se samo u čistim staništima i ovdje ga ima što znači da nam je Bosut ovdje čist. U stvaranju ovih kreacija sudjelovale su kolege iz Novog Vinodolskog, Splita, Desineca, Zagreba, Županje i, naravno, mi vinkovački cvjećari. Također, sve ovo vrijeme s nama rade i profesorice Poljoprivredno šumarske škole u Vinkovcima i učenici koji se obrazuju za zanimanje cvjećar”, istaknula je Blaženka Omrčanin.

U nastajnju kreacija, kazala je, maksimalno se koriste prirodni elementi iz okruženja, ali ove godine, iako nenadano i neželjeno, pojavile su se specifične potke za stvaranje konstrukcija.

Na žalost, oluja koja je zahvatila ovo područje velike je posljedice ostavila i na Sopotcu pa smo mi pri formiranju nekih konstrukcija koristili grane od drveća koje je srušeno ili, primjerice, okvire od panoa koji su ostali bez svojih informativnih ploča, a koji su nama sada poslužili kao gotove velike podloge na kojima smo mogli raditi konstrukcije”, istakula je Blaženka Omrčanin.

Uz program koji su priredili mali vrtićarci iz Nijemaca, na svečanom otvorenju izložbe, uz koordinatoricu Blaženku Omrčanin obratile su se i potpredsjednica HOK-a Jelena Ivaniš i pročelnica Upravnog odjela za financije, razvoj i gospodarstvo Općine Nijemci Rozalija Jurković.

Uz pokroviteljstvo Hrvatske obrtničke komore i vaše obrtničke komore, naši obrtnici iz cijele Hrvatske ovdje su napravili jedan predivan ambijent kako bi vidjeli što oni sa svojim rukama rade. Ti ljudi, koji svojim kreacijama sudjeluju u svim našim važnim životnim događajima, ovdje su pokazali svoje znanje i vještine oplemenivši ovaj ambijent ovom lijepom izložbom. Želim da uživate danas u ovom njihovom danu i da cijeli program ove manifestacije protekne onako kako su oni naumili”, poručila je Jelena Ivaniš.

U programu 2. Jesenske metamorfoze u Nijemcima za sutra je navaljeno međunarodno natjecanje učenika koji dolaze iz Švedske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Hrvatsku će predstavljati Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, Srednja škola Donji Miholjac i Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci.

Zadnji dan manifestacije, u nedjelju, s početkom u 10 sati bit će održana radionica za djecu izrade vjenčića od cvijeća, a za 15 sati najavljena je humanitarna aukcija aranžmana za liječenje dječaka Ivana Mesića.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno