Vinkovačka je bolnica, prema dostupnim izvorima, druga bolnica nastala u Hrvatskoj u 19. stoljeću. Prva je bolnica otvorena 1804. godine u Zagrebu za 32 bolesnika, potom je  8. rujna 1831. godine otvorena vinkovačka bolnica s 12 kreveta.

Tijekom duge i burne povijesti grada, nikada nije prekinula svoj rad. U bolnici se liječilo i skrbilo o bolesnima i ranjenima, u miru i ratu, za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, a osobito za vrijeme Domovinskog rata kada su djelatnici, pružajući zdravstvenu i drugu potrebnu pomoć, pokazali neizmjernu humanost.

U vinkovačkoj bolnici vršene su prve obdukcije u Hrvatskoj, bila je treća bolnica u Hrvatskoj koja je otvorila antituberkulozni dispanzer, a prednjačila je u još nekim zdravstvenim segmentima.

U obnovu, uređenje i opremanje vinkovačke bolnice od završetka Domovinskog rata do danas uloženo je čak 250 milijuna kuna, čime se vinkovačka bolnica profilirala u respektabilnu zdravstvenu ustanovu.

Na svečanoj akademiji 2011. godine kada je obilježena 180. obljetnica postojanja naše bolnice, predstavljena je i monografija “180 godina vinkovačke bolnice“ čiji su urednici Marija Jurković i Marko Landeka, a na kojoj  je radilo 20-tak autora, uglavnom voditelja bolničkih odjela. U ovoj knjizi prikazan je 180‐godišnji kontinuitet Bolnice i svaki odjel: njegovo osnivanje,ljude koji se prije na njemu radili, razvoj struke, djelovanje za vrijeme Domovinskog rata, obnovu, sadašnje mogućnosti, aktualne zaposlenike i moguće pravce razvoja.