20 C
Vinkovci
Subota, 4. svibnja 2024.

Od danas svjetla lampiona putokaz ka Vukovaru

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Svi putevi ovog vikenda vode u Vukovar na 32. tragičnu obljetnicu hrvatske slobode koja se stvarala 1991. godine.

Veliki broj Vinkovčana, momaka u trapericama i starkama otišao je ondje iz svojih mjesnih zajednica braniti vlastiti dom. Neki od njih nisu se nikada vratili svojim majkama, suprugama, djeci, kvartovskim prijateljima. Dok smo jedne dostojanstveno pokopali, druge i dalje tražimo. Prema podacima Hrvatske majke, nedostaje nas još 31 s područja bivše Općine Vinkovci. Nas Vinkovčana 12.

Oni koji su se vratili, izravni svjedoci toga vremena, sa suborcima, obiteljima nestalih i građanima, pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije Vinkovci “Krpelj”, predvodit će večeras hodnju od Velike crkve, duž cijele Zvonimirove do murala ispod podvožnjaka posvećenog vinkovačkim policajcima, dvanaestorici redarstvenika masakriranih u Borovu Selu i djeci žrtvama Domovinskog rata.

I tako svake godine, u predvečerje 17. studenoga, dan uoči okupacije Vukovara, zapalit će Vinkovčani rijeku lampiona duž pravca koji vodi za Vukovar. Podsjetimo, inicijativu su prije desetak godina pokrenuli vinkovački Ultrasi.

Prvotno ćemo se okupiti na misi u 18:30 u središnjoj vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona te potom zajedno hodočastiti na mjesto koje je te jeseni doslovno nosilo naziv Vrata Hrvatske.

Vukovarski osnovnoškolci zapalit će ujutro lampione na Putu sjećanja i svjetlosti duž trase duge 5,5 kilometara kojom će se kretati 25. Kolona sjećanja do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata.



Komemorativni program uz izravan televizijski prijenos počinje u 9:30 u krugu vukovarske bolnice nakon kojeg kreće počasna hodnja ulicama grada u spomen na one koji su tim putem prošli u studenom 1991.

“S obzirom na to da je riječ o danu vikenda pretpostavlja se da bi i ove godine Kolona sjećanja mogla biti među najposjećenijima do sada. Iz Grada Vukovara ovih dana poručuju kako nema govora o nikakve dvije kolone ili razdorima unutar kolone. U Vukovar su dobro došli svi koji će s poštovanjem odati počast žrtvi svih Vukovaraca”, potvrdio je kolega s Hrvatskog radija Vukovar, direktor Robert Rac.

Pješačenjem od Vinkovaca pijetet će iskazati i članovi Moto kluba Vinkovci koji pozivaju građane da im se pridruže u subotu ujutro u 6:00 ispred lampe u središtu grada odakle će zajedno krenuti put Vukovara.

Navijačka skupina Ultras poziva također sve zainteresirane sutra ujutro najkasnije do 8:00 u park kod Kolodvor kvarta odakle kreću za Vukovar odati počast žrtvama Domovinskog rata. Zbog prijevoza poželjan je dolazak osobnim automobilima, pozivaju.

U ponedjeljak, u spomen na žrtve Veleprometa i Ovčare s istog mjesta, ali u 17:00 kreću ponovno put Vukovara, a svijeće će upaliti kod hangara Veleprometa, Spomen-obilježja na Ovčari te kod središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav.

Predviđanja su kako će vrijeme biti vedro, ali hladnije.

ARHIVA

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno