21.3 C
Vinkovci
Subota, 27. srpnja 2024.

1993. godine izloženi predmeti korišteni u vrijeme Uskrsa

Više od autora

- vl promo-

U povodu Uskrsa, 1993. godine postavljena je izložba „Sačuvano narodno blago Nuštra”, a autorica izložbe bila je muzejski savjetnik mr. Ljubica Gligorević.

Kako je istaknuto u članku iz Vinkovačkog lista, izložba je bila koncipirana tako da prikaže dio tradicijske kulture u jednom djeliću sveukupnog života sela prije stotinu godina. Predmeti za ovu izložbu pokupljeni su u porušenim i poharanim domovima, izvlačeni pod granatama kao najveće blago, što ono doista i jeste. Izložbu su činili predmeti tekstilnog rukotvorstva, dijelovi nošnje ženske, muške i dječje i drugi upotrebni predmeti tradicijske kulture Hrvata.

„Najvećim dijelom izloženi predmeti korišteni su u vrijeme korizme, Uskrsa, i u nešto manjem obujmu predmeti koji su se koristili u drugim prigodama. Zanimljive su, napose, uskrsne pisanice specifično ukrašene svilenim koncem ili češće rađenom tehnikom ukrašavanja voskom. Običaji vezani uz Uskrs prikazani su svečanim stolom sa svetenjem, šaranim jajima, pogačom i drugim sitnicama vezanim uz blagdan Uskrsa”, pisale su kolege novinari o izložbi.

Uz nju, bila je organizirana i prigodna prodaja umjetnina Elizabete Filajdić iz Slavonskog Broda, a osim prigodnih umjetnina, tada su se mogle kupiti i razne čestitke, navezena uskrsna jaja, novoizrađeni predmeti tradicijske kulture, arheološki suveniri i  katalozi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno