24 C
Vinkovci
Petak, 26. srpnja 2024.

1993. skromno obilježavanje tužne obljetnice pada Vukovara sa željom povratka u svoj grad

Više od autora

- vl promo-

Prije 32 godine, 18. studenoga, nakon višemjesečne opsade, okupiran je hrvatski Vukovar te danas taj dan kao državni praznik obilježavamo kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991.

U arhivi Vinkovačkog lista iz 1993. godine pronašli smo kako je u nazočnosti brojnih gostiju, prognanih Vukovaraca i pučanstva s područja bivše Općine Vukovar, obilježena druga obljetnica vukovarske tragedije te prva obljetnica formiranja 10. domobranske pukovnije. „Bez pompe, ali s punim pijetetom prema poginulim, nestalim i stradalim vukovarskim braniteljima, po tko zna koji puta je iskazana odlučnost povratka u razrušeni Vukovar, na vjekovna ognjišta”, ističu kolege.

Druga je godina pada Vukovara i obljetnica stvaranja 10. domobranske pukovnije obilježena polaganjem vijenaca na središnji križ na vinkovačkom groblju, svetom misom zadušnicom, postrojavanjem i smotrom postrojbi te otvorenjem izložbe ratnih crteža i predstavljanjem zbirke pjesama Drugi put Vukovar autora Marijana Almaša.

Kako  kažu, u zapovjedništvu 10. domobranske pukovnije održana je i konferencija za medije, na kojoj su novinarima govorili zapovjednik satnik Otto Blažević i Darko Sikavica, a tom je prigodom zapovjednik Blažević naglasio kako se ne priprema proslava, nego skromno obilježavanje tužne obljetnice pada Vukovara kako bi se svima dalo do znanja da Vukovar i Vukovarci žive te da im je jedina želja povratak u svoj grad.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno