7 C
Vinkovci
Subota, 27. travnja 2024.

Županiji, Vinkovcima i Vukovaru ukupno 234 predmeta koji se odnose na državnu imovinu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Sukladno Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak danas je u Vinkovcima službeno uručila predmete koji se odnose na državnu imovinu na raspolaganje i postupanje vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću te predstavnicima Grada Vinkovaca i Grada Vukovara.

Riječ je o proceduri u skladu s novim Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2023. godine, a kojoj je cilj ubrzati rješavanje predmeta.

Danas smo samoj Županiji te gradovima Vinkovcima i Vukovaru donijeli predmete koji su kod nas bili u radu i koji će se nastaviti u ovim jedinicama lokalne i područne samouprave”, istaknula je Sanja Bošnjak.

Vukovarsko-srijemska županija tako je dobila 145 predmeta koji se odnose na jedinice lokalne samuprave te na fizičke i pravne osobe s područja županije. Grad Vinkovci dobio je 34, a Grad Vukovar 55 predmeta, a koji se odnose samo na fizičke i pravne osobe.


Župan odnosno gradonačelnici sada upravljaju državnom imovinom u ime RH i mogu samostalno odlučivati po zadanoj proceduri do 130 tisuća eura. Od tog iznosa do milijun eura odluke će donositi Županijska skupština odnosno gradska vijeća, a sve preko toga ide nazad u Ministarstvo. Ministar će odlučivati do 1,5 milijuna eura, a sve nakon toga ide na Vladu RH. Koliko čujem, Županija, a i gradovi, ekipirali su se za ovaj posao, a Ministarstvo im stoji na raspolaganju za sva pitanja”, istaknula je Sanja Bošnjak.

U drugim županijama ima i puno više predmeta nego kod nas, međutim, za našu županiju ovo posebno puno znači jer je većina predmeta odnosno većina imovine koja se kod nas traži od države u cenzusu u okviru kojega mi možemo odlučivati. Mislim da ćemo značajno ubrzati donošenje tih odluka i rješenja i kroz kratko vrijeme doći u situaciju da se gotovo uopće ne čeka na rješavanje tih predmeta”, istaknuo je župan Damir Dekanić.

Za postupanje s preuzetim predmetima sve je spremno i u Gradu Vinkovcima.

Zahvaljujemo Vladi i Ministarstvu na ukazanom povjerenju za upravljanje državnom imovinom. Do sada smo se već pokazali kao zaista dobri gospodari našom imovinom, a sada ovom decentralizacijom širimo područje našega djelovanja i našim građanima, fizičkim i pravnim osobama, bit ćemo na raspolaganju na našem lokalnom teritoriju što će biti značajna olakšavajuća okolnost za sve subjekte u ovoj proceduri”, istaknula je Katarina Vučić, pročelnica za investicije, fondove EU i imovinu Grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno