Foto: Gijsbert Hanekroot
Na današnji je dan 2. lipnja 1974. godine grupa Cockney Rebel objavila svoj “second” album, nadasve čuveni “The Psychomodo“, čije je ime i Gopcu poslužilo da svoj band nazove baš Psihomodo Pop.
Grupu Cockney Rebel osnovao je bivši novinar Steve Harley, a album “The Human Menagerie” prvi je od dva potpisana “samo” sa Cockney Rebel. Rebeli su bili ustvari engleski glam band čija je glazba često puta koketirala s popom ali progresivnim rockom. Inspiraciju za prvi album “The Human Menagerie” Harley je pronašao posjećujući noćne folk klubove tijekom 1971. i 1972. godine dok je iskustvo stjecao nastupajući kao support tada već slavnom Jeffu Becku.
Godine 1973. godine, pod okriljem EMI-ja, objavljuju već spomenuti debi “The Human Menagerie” na kojemu se našlo deset skladbi, koje je producirao Neil Harrison, među kojima su najzapaženijima ostale uvodna “Hideaway”, finalni monumentalni progressiv “Death Trip” te legendarni singl “Sebastian”.
Osim Stevea Harleya na snimanju prvog albuma sudjelovali su inventivni multi-instrumentalist Jean-Paul Crocker koji je svirao gitaru, električnu violinu i mandolinu, zatim Milton Reame-James na klavijaturama, Paul Jeffreys na basu te Stuart Elliott za bubnjem.
U toj su istoj postavi će već slijedeće godine objaviti i sjajnu ploču “The Psychomodo” snimanu tijekom veljače i ožujka 1974. godine u londonskim studijima Morgan, Nova Stutiosu i AIR-u a sve u produkciji Stevea Harleya koju supotpisuje s Alanom Parsonsom. Master je napravljen u čuvenom Abbey Roadu. Slavnu fotografiju na naslovnici albuma potpisuje Mick Rock.
Bila je to i posljednja ploča na kojoj su sa Harleyem radili Crocker, Reame-James i Jeffreys, zbog čega Harley nastavlja karijeru pod nazivom Steve Harley & Cockney Rebel, uz daljnju pomoć originalnog bubnjara Staurta Elliota i novih pridruženih članova Jima Cregana, Georgea Forda i Duncana Mackaya. S njima je 1975. objavio svoj posljednji veliki, ali ipak nešto slabiji, uradak naslovljen “The Best Years Of Our Lives”. Zanimljivo je da se baš na njemu našla popularna skladba iz tog vremena “Make Me Smile (Come Up And See Me) ” koja je uvelike obilježila daljnju karijeru Stevea Harleya …
Popis pjesama: 1. Sweet Dreams | 2. Psychomodo | 3. Mr. Soft | 4. Singular Band | 5. Ritz | 6. Cavaliers | 7. Bed In The Corner | 8. Sling It! | 9. Tumbling Down