Foto: Stephen H. Burum
Nedodirljivi” (The Untouchables) je film Briana De Palme koji je svoju premijeru imao na današnji dan 2. lipnja 1987. godine u New Yorku.
Zasnovan na istoimenoj ABC-ovoj TV seriji (emitirana od 1959-63), koja se i sama temeljila na autobiografiji legendarnog Eliota Nessa, o njegovim pokušajima hvatanja Ala Caponea.
Scenarij za film je adaptirao David Mamet, a u glavnim ulogama pojavili su se Kevin Costner kao Ness, Sean Connery kao irsko-američki policajac čvrste ruke James Malone i Robert De Niro kao Capone. Connery je dobio za svoju ulogu i Osacara za najboljeg sporednog glumca. Film je postao hit, zaradivši preko 76 milijuna dolara samo u Americi. Film je bio nominiran u još tri kategorije, za Najbolje kostime (Marilyn Vance), Najbolju glazbu (Ennio Morricone) i Najbolju scenografiju (Patrizia von Brandenstein, William A. Eliott i Hal Gausman).
U Chicago dolazi agent Elliot Ness sa naoko nemogućim zadatkom – hvatanje i privođenje Al Caponea koji, između ostalog, kontrolira i policiju. Ness upoznaje policajca Jimmyja Malonea, veterana koji slovi kao častan čovjek. Malone ga upozorava da će, ukoliko zaista krene u lov na Caponea, pokrenuti rat. Ness ne posustaje te stvara respektabilan tim ljudi koji će mu pomoći. To su George Stone (Andy Garcia), kadet sa akademije i agent Oscar Wallace (Charles Martin Smith)…