18 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

2. Hang Loose – Rockabilly festival ove godine postaje dvodnevni događaj i održat će se u kolovozu

Više od autora

- vl promo-Bilo je to jedne dosadne slavonske zime kad se rodila ideja o održavanju rockabilly festivala u Vinkovcima. U početku slabašna i sramežljiva, ideja je rasla kroz mjesec-dva, sve dok je nisu osvijestili i započeli s razvojem stvarnog projekta festivala.

Prvi je Hang Loose – Rockabilly festival bio jednodnevni događaj, a održan je u Vinkovcima 19. kolovoza 2017. godine, nakon polugodišnje pripreme.

Tri su rockabilly benda svirala te večeri u dvorištu vinkovačke Gimnazije M. A. Reljkovića, nakon atraktivnih nastupa plesnih grupa, mini-sajma na kojem su razni obrtnici predstavljali svoje obrte i proizvode (retro brijačnica i frizer, pin-up odjeća i modni detalji, vintage bicikli, tattoo artist i mnogi drugi) i izložbe vremešnih i američkih automobila i motocikala.

Reakcije na prvijenac bile su više no pozitivne, obvezujući organizatora na još bogatiji sadržaj sljedećih festivala. Drugi će Hang Loose – Rockabilly festival biti održan 10. i 11. kolovoza 2018. godine kao dvodnevni događaj s nastupom 5 rockabilly sastava, dvije plesne grupe koje će izvoditi stroll, rockabilly jive i srodne plesove, pin-up foto sessionom i još puno raznih događaja.

Ukoliko ste zainteresirani za dolazak na naš festival, provjerite smještajne kapacitete u Vinkovcima i okolici. Također nas slobodno kontaktirajte za više informacija.

Za drugi Hang Loose – Rockabilly festival planiraju se dva dana plesa, retro-sajma, fotografiranja i svirki. Festival će se održati 10. i 11. kolovoza 2018. godine.

Do sad je potvrđen dolazak nekoliko fotografa, izlagača i bendova, a prva ćete imena ukoliko nastavite dalje čitati ovu vijest. Posjetite ovu stranicu povremeno za svježe informacije.

DUŠKO ILIJEVIĆ (Sentimental Bikes) s organizatoricom

Donosimo vam poznati popis bendova koji će nastupiti ove godine na 2. Hang Loose – Rockabilly festivalu:

B and the Bops (HR)

Zagrebački sastav B and the Bops jedan je od vodećih hrvatskih rockabilly bendova. Za razliku od drugih bendova te vrste koji uglavnom sviraju covere, B and the Bops sviraju i vlastite autorske kompozicije, a snimili su dva albuma za njemačku izdavačku kuću Rhythm Bomb Records – ‘Don’t Stop The Rock Bop’ (2013.) i ‘All Tangled Up!’ (2015).

Članovi skupine B and the Bops su Branko Radovančević (vokal i ritam gitara), Damir Dimić (gitara), Josip Adam (bubnjevi), svi iz Hrvatske, te Carl Baker (kontrabas), Australac s njemačkom adresom (umjesto Bakera, zbog udaljenosti, kontrabas povremeno svira Miroslav Bertol).

Svirali su na gotovo svim većim festivalima u Europi – High Rockabilly, Rockabilly Rave, Get Rhythm Go Wild, Vintage Roots Festival, Big Rhythm Rumble i još na hrpi drugih. Najčešće sviraju u Njemačkoj i Italiji, no česti su gosti i u Mađarskoj, Sloveniji, Švicarskoj, Švedskoj, Francuskoj…

Joe and The Rhythm Boys

Joe and The Rhythm Boys je rockabilly bend iz Maribora, osnovan još daleke 2006. godine. Osim nekoliko njihovih pjesama, većinu repertoara im čine stvari Hanka Williamsa i Johnny Casha, uz poneku pjesmu nekih drugih glazbenika iz tog doba.

Članovi benda su Josip Segedi (vokal, ritam gitara), Primož Brumen (kontrabas, vokal), Miran Perko (gitara) i Aleš Pogorevčnik (bubnjevi).

Osim sviranja rockabilly glazbe, njihova su strast i stari američki automobili iz rockabilly ere, pa često u jednom takvom putuju na svirke.

Dynamite Dudes (HU)

Dynamite Dudes su mađarski trio, osnovan jednog sunčanog dana u srpnju 2015. godine i od tada aktivno sviraju, lokalno i internacionalno. Njihova glazba spoj je modernog i tradicionalnog, uvijek su ju spremni svirati, a njihov princip ‘Panem et circenses’ (Kruha i cirkusa) uvijek se isplati.

Ovaj tročlani garage-rockabilly bend spaja rani blues i moderni pop, a sve u rockabilly stilu. Članovi su Mitch Farty (kontrabas), koji svoj instrument voli zapaliti (figurativno i doslovno) na pozornici, zatim solo gitarist Geisha-Ball kojem vječito pucaju žice, te Big Fat Chubby na akustičnoj gitari.

Zbog svog zapaljivog nastupa koji odgovara njihovom imenu dobrodošli su gosti na svim festivalima. Uvjerite se u to na 2. HLRF.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno