20 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

20 godina Tamare Obrovac u Osijeku (Urania) i Zagrebu (ZKM)

Više od autora

- vl promo-

m_tamara-obrovac_20-godina_osijek-zagreb_ST1

‘Tamara Obrovac, izravna u svom odnosu s publikom, savršena gospodarica scenskog prostora, dokazala je da je pronašla i postigla veoma originalan stil u kojem se duboko poznavanje jazza savršeno spaja s ponovno otkrivenom kulturnom baštinom Istre’ – objavio je Gorizzia jazz festival nakon fenomenalnog nastupa u Italiji davne 1999-e godine. Već tada je bilo jasno da će ova iznimno talentirana glazbenica biti jedna od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni…

Ove godine, povodom 20 godina diskografske karijere i izlaska posljednjeg studijskog albuma ‘Canto amoroso’, pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova – Tamara Obrovac i njezin Transhistria ensemble 26. studenoga u 21 sat održat će veliki obljetnički koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih – ZKM-u, a dan prije nastupit će u osječkom kinu Urania.

‘Zagreb je grad u kojem sam provela studentske dane, grad u kojem sam otkrila jazz i održala svoje prve nastupe, grad kojeg volim i koji nadam se voli mene. U Zagrebu sam tijekom proteklih dvadesetak godina održala mnoge koncerte na različitim mjestima, Lisinski, MSU, Medvedgrad, Bundek, MUO… Veselim se velikom obljetničkom koncertu 26. studenoga u dvorani ZKM-a koja mi je posebno draga. Ostao mi je u sjećanju čudesan koncert Transhistra ensemble-a iz 2008, na festivalu Jazzarella; nadam se da će se i na ovom koncertu kojim obilježavam 20 godina diskografije i deseti autorski CD, stvoriti takva atmosfera bezrezervnog davanja, igre i ljubavi između nas glazbenika i publike. Upravo takvi čudesni trenuci su ono zbog čega se bavim glazbom, njima se uvijek prije koncerta nadam i oni za mene čine život vrijednim življenja…!’, izjavila je Tamara Obrovac.

m_tamara-obrovac_20-godina_osijek-zagreb_ST2


Da će krajem godine održati značajan obljetnički koncert u ZKM-u, etno jazz diva najavila je već u srpnju kad je nastupila pred 1500 ljudi na Ljetnoj pozornici Bundek.

Tamara Obrovac iza sebe ima 10 studijskih albuma: ‘Triade’ (1996.), ‘Ulika’ (1998.), ‘Transhistria’ (2001.), ‘Sve pasiva’ (2003.), ‘Daleko je’ (2005.), ‘Črni kos’ (2006.), ‘Neću više jazz kantati’ (2009.), ‘Madirosa’ (2011.), ‘Ulika revival’ (2014.), sa revitalizacijama skladbi sa CD-a ‘Ulika’ iz 1998. ‘Canto amoroso’ (2015.) te brojne nagrade i priznanja.

Povodom 20 godina diskografske karijere i ostvarenju nosača zvuka ‘Canto amoroso’, Tamara je ove godine dobila nagradu Miroslav Sedak Benčić, od strane Hrvatskog društva skladatelja, za autorsko stvaralaštvo na području jazza. Njezina je glazba autentična, iskonska i suvremena, osobna i univerzalna, regionalna i globalna.

TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA ENSEMBLE: SE ME RA MORTA PRIVARI [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno