4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

20. obljetnica pokopa žrtava iz masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RH, Općina Lovas i Vukovarsko-srijemska županija danas obilježavaju 20. obljetnicu pokopa 68 žrtava ekshumiranih iz masovne i 10 žrtava iz pojedinačnih grobnica u Lovasu. U 10 sati počet će polaganje vijenaca i molitva kod spomen obilježju masovne grobnice, koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski. Kardinal Puljić potom će, zajedno s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, u Domu kulture Lovas sudjelovati na komemoraciji za sve žrtve Općine Lovas stradale u Domovinskom ratu. U 12 sati kardinal Puljić u koncelebraciji nadbiskupa Hranića i svećenika Vukovarskog dekanata predvodit će misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela u Lovasu.

Masovna grobnica u Lovasu po broju žrtava najveća je nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava obavljen je 21. ožujka 1998. godine. Nažalost, to nije konačna bilanca stradanja mještana Općine Lovas u srpskoj agresiji na Hrvatsku, jer je ubijeno ili poginulo 89 mještana i jedna se osoba još uvijek vodi nestalom, što je činilo 5,5 % tadašnjeg hrvatskoga življa u tom mjestu.


Teško je, ističu Lovaščani i Opatovčani, u nekoliko riječi opisati užas i strahote, koje su doživjeli Hrvati i nesrbi u Lovasu i Opatovcu, posebice u Lovasu. Svirepa ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad, poniženja i mučenja mještana, logori, ubojstva, ubojstvo 11 žena, djece, staraca, okrutna ubojstva po kućama, na ulicama, garažama i podrumima, minsko polje na koje su 18. listopada 1991. godine natjerana skupina od 51 lovaskog Hrvata. U tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno