Predstavnici Energetskog instituta “Hrvoje Požar” danas su na radnom sastanku u Vinkovcima svoje partnere izvijestili o pozitivnoj ocjeni projektnog prijedloga “Optimizacija uzgoja i iskorištenja kultura kratkih ophodnji na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima” predanog na natječaj Mjera 16.1.1. Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Projektna ideja, moglo se čuti, je uzgoj kultura kratkih ophodnji za potrebu uzgoja biomase za dobivanje toplinske odnosno električne energije tako da se optimizira njihov uzgoj odnosno dobije što više prinosa biomase na što dostupniji način iz lokalnih izvora. “Znači htjeli bi vidjeti kako utječe gnojidba digestatom, koji je nusproizvod proizvodnje bioplina, kako gnojidba pepelom, a kako kombinacijom digestata i pepela. To je lako dostupno hranjivo, ne morate ga kupovati na tržištu i zapravo nekom činite i uslugu, a s druge strane pokušavate dobiti što veću biomasu. Znači što je nekome otpad, nama je to dostupan ulazni materijal. U konačnici ideja je zatvoriti krug od proizvodnje do korištenja biomase i da ta bio masa završi u Vinkovcima”, istaknula je dr.sc. Biljana Kulišić iz EI “Hrvoje Požar” voditeljica prijave projekta.

Na natječaju Mjera 16.1.1. Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju bilo je sredstava za 30 projektnih prijava, prijavljeno ih 27, a odobreno 18 među kojima i projektni prijedlog “Optimizacija uzgoja i iskorištenja kultura kratkih ophodnji na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima”. Nakon što je projektna ideja ocijenjena pozitivno vrlo visokim bodovima, sada s partnerima treba razraditi konkretne aktivnosti koje će biti provedene kroz tri godine trajanja projekta za čiju je provedbu odobreno 200 tisuća eura.

Energetskom institutu “Hrvoje Požar” partneri na projektu su: Vukovarsko-srijemska županija, Poljoprivredno šumarska savjetodavna služba, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Spačva d.d. te OPG Danijel Dolenc, OPG Dražen Golubović i PG Seles na čijim će se površinama raditi ogledna polja. “Poanta svega je: znanost za poljoprivredu. Rezultati ovog projekta trebali bi služiti za primjenu i na drugim lokacijama koje imaju isto tako velikog korisnika topline, neku drvoprerađivačku industriju, procesnu industriju, kojima trebaju pristupačnija i ekološki prihvatljivija goriva, a s druge strane zapuštena poljoprivredna zemljišta bi možda našla nekakvu novu funkciju”; istaknula je Biljana Kulišić.