30 C
Vinkovci
Subota, 7. rujna 2024.

Botine “Čaje” oduševile i u Zagrebu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovački fotograf Dražen Bota niz izložbi nastavlja s čak tri aktualne.

Dvije su otvorene u dva dana, „Babilon”, 16. svibnja na Filozofskom fakultetu u Osijeku i „Sjećanje vode” 17. svibnja u Drenovcima. Treća, “Čaje”, prvotno je predstavljena u Ivankovu na 25. manifestaciji “Sve se čaje okupiše”, a potom je pozvana na 58. Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu.

Izvor: Dražen Bota

Izložba “Babilon” nastala je u suradnji Filozofskoga fakulteta i Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, a na inicijativu Ivana Loinjaka, koji me zamolio da predstavim svoje fotografije u galerijskom prostoru u hodniku fakulteta kao motivaciju za estetska promišljanja studenata i njihove vježbe. Ponudio sam ciklus „Babilon” što se pokazalo kao odličan izbor isto kao i mjesto, hodnik koji je vrlo protočan, a publika je zainteresirana i sklona takvim sadržajima“, ističe Bota.

Izložba “Babilon” sadrži crno bijele fotografije s prikazima prirode i one gdje su u središtu građevine, a ostaje postavljena do listopada.

Ciklus “Babilon” fotografski je meni najkompletnija cjelina koju sam do sada predstavio i drago mi je da ju prepoznaju i u drugim sredinama i na drugim razinama i da živi kroz nove izložbe”, ističe Bota.

Izložba “Sjećanje vode” u Pastoralnom centru u Župi sv. Mihaela u Drenovcima postavljena je na inicijativu udruge “Duhovno hrašće” i predsjednika Andrije Matića, u povodu 10. godišnjice katastrofalne poplave u Cvelferiji.

Posebnost tih fotografija je što ne prikazuju vodu i kuće pod vodom već su to nekakve crtice zabilježene nakon što se voda povukla: velike kugle nastale kotrljanjem kroz vodu gline otrgnute od nasipa i odnesene daleko, kukuruz koji je nikao iz pijeska, kosturi riba na oranici, školjke u žitu, povaljano žito prekriveno osušenim muljem…“, ističe Bota.

A posebnost izložbe je i istoimena fotografsko-lirska knjižica koja ju prati, suautora Dražena Bote i Gorana Rema.

Prvotno to je trebao biti katalog izložbe s tekstom Gorana Rema. Na kraju dobili smo jedan zanimljiv spoj fotografije i lirskog osvrta jer je Goran, nakon dužeg razmatranja fotografija, na svaku od njih odgovorio svojim lirskim osvrtom. Želja nam je u budućnosti izdati to kao pravu lirsko-fotografsku zbirku tako da se nadam i tome proširenom izdanju gdje će biti svi osvrti i sve fotografije“, ističe Bota.

Treća izložba, „Čaje”, koja je u atraktivnom prostoru Galerije specijalne policije u Zagrebu otvorena 2. srpnja, a može se pogledati do 21. srpnja, prvotno je postavljena za ovogodišnju manifestaciju „Sve se čaje okupiše”.

Izvor: Dražen Bota

Riječ je o sudionicima manifestacije održane 2010. godine čiji su portreti interpolirani u imaginarni foto studio s tipičnim kabinet portretom. Znači, interpolirane su stare pozadine, što je stvorilo nekakav duh fotografija kakve nalazimo u starim albumima”, ističe Bota.

Izložba u Ivankovu izuzetno je dobro primljena kod publike koja prati manifestaciju, a kako se „dobar glas daleko čuje” na kraju je stigao i poziv za predstavljanje na 58. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Izvor: Dražen Bota

A ja ne bih bio ja da ju nisam proširio za tu prigodu, s obzirom na to da sam dobio taj lijepi izložbeni prostor koji je dozvoljavao još fotografija i još većih formata. Tako sam, pored prvih 20, učinio još 6 studijskih portreta drugih meni dragih čaja, također velikog formata. Budući da Galerija specijalne policije na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, ima i izloge i gleda prema ulici, dodao sam još 6 fotografija za izloge čaja snimljenih na terenu. Tako da izložbu u Zagrebu čine 32 fotografije velikog formata”, ističe Dražen Bota napominjući kako je osvrt o liku čaje za izložbu napisala Ksenija Petričić.

Izvor: Dražen Bota

Izložba u Zagrebu primijećena je od publike i već stižu novi pozivi.

Čini se kako sam, posve nenamjerno, zavrtio jednu priču koja ima temelje u tradicijskoj kulturi i pomaže u njezinoj prezentaciji u smislu veće vidljivosti. U ovom slučaju riječ je o interpretaciji lika čaje kroz fotografiju i afirmaciji tih ljudi koji to rade i pronose tu tradiciju, neki vrlo uspješno, neki vrlo entuzijastično, a u svakom slučaju svi s puno ljubavi”, ističe Dražen Bota.

Bota je, recimo i to, za 58. Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu snimio na terenu nastupe svih KUD-ova sudionika s područja Slavonije i Baranje. Video je to materijal koji folklorašima ostaje za promociju i ubuduće.

Izvor: Dražen Bota
Izvor: Dražen Bota

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno