15 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

21.2.1989. | Čovjek koji je volio sprovode

Više od autora

- vl promo-
foto: Goran Trbuljak

Na današnji se dan 21. veljače 1989. godine u kinima bivše države počeo prikazivati “Čovjek koji je volio sprovode”. Bio je to peti dugometražni naslov Zorana Tadića i jedini kojeg nije radio u tandemu sa svojim dugogodišnjim scenarističkim suradnikom Pavlom Pavličićem.

U ovom slučaju taj je dio posla odradio pisac Dubravko Jelačić-Bužimski, dok je snimateljski posao povjeren provjerenom i prokušanom oku multimedijalnog umjetnika Gorana Trbuljaka, njegovog, također, dugogodišnjeg suradnika.

Radnja filma kao i u “Ritmu zločina” smještena je na periferiju, u jedan provincijski gradić u kojemu krajnje monotonim životom živi samovanju i fatalizmu skloni knjižničar Filip (Ivica Vidović) koji jedinu radost pronalazi u redovnim odlascima na sprovode. No stvari se i u njegovu slučaju počinju mijenjati kada se u kratkom vremenskom razmaku dogode dvije fatalne nesreće pod nerazjašnjenim okolnostima koje u zajednicu unose nemir i sumnju, kao i pojavom nove, naočite direktorice knjižnice Elze (Gordana Gadžić) čiji dolazak, ispostavlja se, nije samo poslovne naravi. Filipa privuče tajanstveno ponašanje došljakinje i on odluči izaći iz svoje dugogodišnje pasivnosti…

Na Pulskom filmskom festivalu glumac Fabijan Šovagović je nagrađen Zlatnom arenom za mušku epizodnu ulogu, a film je dobitnik i Specijalne zlatne arene za ton.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno