29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

21.7.1998. | Spašavanje vojnika Ryana

Više od autora

- vl promo-

Foto: Janusz Kaminski

Na današnji se dan 21. srpnja 1998. godine u kalifornijskom mjestašcu Westwood održala premijera peterostrukog dobitnika Osacara, “Spašavanja vojnika Ryana” (Saving Private Ryan).

“Spašavanje vojnika Ryana” je američki epski ratni spektakl s radnjom smještenom tijekom invazije na Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Režirao ga je Steven Spielberg, napisao Robert Rodat, a brand film je izrazito realističan prikaz rata, pogotovo u prvih 27 minuta filma koje zorno prikazuju iskrcavanje saveznika na plažu Omaha 6. lipnja 1944. godine.


Tijekom Drugoga svjetskog rata otkriva se da su tri brata ubijena, a da četvrti nije nađen. General Marshall (Harve Presnell) informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan te nakon tog saznanja učinit će sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (Matt Damon). Jedinica ga odlazi spasiti unatoč maloj vjerojatnosti da je preživio, jer se nalazi na opasnom području. Jedinica od osam vojnika s kapetanom Millerom (Tom Hanks) na čelu, odlazi na zadatak pronaći jedinog preživjelog Ryana i vratiti ga kući. Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije tog famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog Svjetskog rata. U filmu se može vidjeti nevjerovatno realistično prezentirana akcija iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje doći do strateški važnih pozicija. Jedinica od osam vojnika odlazi u misiju, no jedan po jedan gube živote. Hoće li ga uspjeti naći i koliko će ih preživjeti?

Film “Spašavanje vojnika Ryana” pobrao je hvalospjeve filmske kritike te osvojio brojne filmske nagrade kako za film, tako i za njegovu ekipu iza i ispred kamere. Na svjetskim kino blagajnama film je utržio 481,8 milijuna dolara čime je postao drugi najgledaniji film te godine. Dobio je 11 nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oscar od kojih je redatelj Spielberg osvojio svog drugog Oscara za najbolju režiju, a sam film osvojio je još četiri dodatne nagrade: za najbolju fotografiju, montažu, zvuk i zvučne efekte. Film “Spašavanje vojnika Ryana” u službenu video distribuciju krenuo je u svibnju 1999. godine te sveukupno zaradio dodatna 44 milijuna dolara od prodaje. Godine 2014. film je izabran za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru zbog svoje “kulturne, povijesne i estetske važnosti”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno