22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Stigle prve bijele rode

Više od autora

- vl promo-
Marija Gerovac
Marija Gerovachttp://novosti.hr
marija.gerovac@novosti.hr

Dolazak prvih ptica selica na prostor Vukovarsko-srijemske županije nije se ove godine dogodio u najboljim okolnostima. Otežane klimatske prilike dočekale su prve bijele rode, koje su se vratile sa zimovanja u Južnoafričkoj Republici. Nakon dugog i tegobnog puta, iscrpljenim bijelim rodama prvenstveno je  potrebna hrana i obnavljanje energije.

Nažalost, dočekale su ih neugodne
klimatske prilike i prilično niske temperature a samim time i manje plijena kojim se mogu nahraniti u prirodi.

Zbog toga, pristigle bijele rode prvenstveno pokušavaju obnoviti zalihe energije u ovom nepovoljnom razdoblju, te više vremena provode u lovu gdje se mogu vidjeti i u manjim skupinama.


Prilikom obavljanja terenskog rada u zaštićenom području prirode, jedan par promrzlih
bijelih roda fotografirao je Mario Raguž, djelatnik Javne ustanove za upravljanje
zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

Ove godine su prve rode na gnjezdilišta naše županije stigle u prvoj polovici ožujka, ali raniji dolazak nije im omogućio prednost pri podizanju potomstva.

Prema predviđenim vremenskim prognozama, sigurno je da će bijele rode još neko vrijeme provesti u intenzivnom traženju hrane i obnavljanju energije prije stvaranja povoljnih prilika za razmnožavanje. Iako se mužjaci koji prvi stižu na gnijezda kako bi osigurali gnijezdeći teritorij trude stići što ranije, ove godine će morati pričekati na popravak i obnavljanje svojih gnijezda. Ipak, bez obzira na otežane okolnosti sigurno je da će gnijezda spremno dočekati nastanak nove generacije bijelih roda na prostoru naše županije. Inače, ova vrsta pripada u kategoriju strogo zaštićenih po odredbi Zakona o zaštiti prirode, te je prema
Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom za usmrćivanja bijele rode propisana novčana kazna u iznosu od 14.400,00 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno