13 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Školski materijal skuplji je za 15%

Više od autora

- vl promo-

Bliži se još jedan početak školske godine, a cijene školskog materijala svake su godine sve veći. Na terenu saznajemo kako ni pripreme za ovu školsku godinu neće biti izuzetak, no spas za roditelje, ali i prednost za vinkovačke knjižare upravo su vaučeri koje dodjeljuju gradske i lokalne vlasti.

Tim smo povodom posjetili vinkovačke knjižare Kult i Narodne novine iz kojih nam kažu da se za ovu školsku godinu povećala cijena radnih bilježnica za 15% te radnih materijala, poput istraživačkih kutija, za 20%.

„Na slučajnom uzorku pet radnih bilježnica od Školske knjige i pet radnih bilježnica od Profila koji su dva najveća dobavljača, a treći je, recimo još Alfa, usporedili smo cijene i uočili poskupljenje od 15%”, rekao nam je Mario Botić iz knjižare Kult.

 

Ono što definitivno olakšava roditeljima su bonovi odnosno vaučeri za nabavku materijala, a koji pomažu i lokalnim knjižarama.

„Vaučer ili bon od 70 eura je za osnovnu školu, a 100 eura za srednju školu. Roditelji osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda obično ga potroše na radne bilježnice i bude dostatan jer ima manje predmeta za razliku od viših razreda. Nema povijesti, biologije, kemije, tehničkog, geografije i slično. Od petog do osmog razreda roditelji će kao i prošle godine morati nadoplatiti, jer su iznosi školskog materijala veći nego što je vaučer”, pojašnjava Botić dodajući kako roditelj može po izboru uzeti robu, školski pribor ili radne bilježnice, torbe ili pernice.

A cijene variraju: školske torbe kreću se od 20 do 70 eura, ruksaci su također u tom rasponu, dok cijene pernica variraju od 3 do 10 eura za prazne te od 10 do 20 eura za već popunjene. Bilježnice i pisanke su oko 40 centi. Ova raznolikost u ponudi omogućava roditeljima da prilagode kupovinu svojim financijskim mogućnostima, dok istovremeno osiguravaju potrebne materijale za svoju djecu. Važno je reći i kako za srednju školu vaučer ide po cenzusu, dok za osnovnu školu bon dobivaju svi roditelji učenika. Vlasnik Kulta također nam je rekao kako oni koji dolaze bez prethodne najave mogu doći u bilo kojem trenutku, no morat će pričekati na svoj red jer prioritet imaju oni koji su se unaprijed predbilježili i naručili radne bilježnice.

Iz knjižara imaju i jednu važnu obavijest za sve roditelje! Vaučer neće biti moguće iskoristiti u svim knjižarama, a popis onih koji ga primaju stoji na poleđini!

Knjižara Narodne novine također se intenzivno priprema za početak nove školske godine, a kako je izjavila Mirjana Gregurovac, cijene školskog materijala u njihovoj knjižari su također porasle tijekom ljeta, što se posebno odnosi na radne bilježnice i udžbenike. Iako je ovaj trend poskupljenja zabrinjavajući za mnoge roditelje, knjižara nastoji ublažiti udar na kućne budžete kroz redovite mjesečne akcije.

“Ovaj mjesec imamo akciju od 30% popusta na određene artikle iz školskog programa. Iako popust ne obuhvaća sve proizvode, veliki dio školskog asortimana dostupan je po sniženim cijenama”, izjavila je Gregurovac.

Što se tiče cijena školskih torbi u njihovoj knjižari, Gregurovac je napomenula kako one inače koštaju do 70 eura, no zahvaljujući popustu od 30%, trenutno ih roditelji mogu nabaviti za 50 eura.

“Očekujemo gužve, posebno u ovom razdoblju pred početak školske godine”, dodala je.

Unatoč povećanom prometu, knjižara se trudi osigurati što bolju uslugu za svoje kupce, nudeći popuste koji roditeljima omogućuju da na vrijeme i uz povoljnije uvjete nabave sve potrebne materijale za svoje školarce. Ovakva strategija privlači veliki broj kupaca koji cijene priliku da uštede tijekom razdoblja koje je obično povezano s visokim troškovima.

Iako je prošlogodišnji prijelaz na euro dodatno utjecao na rast cijena školskog materijala, ovogodišnja situacija pokazuje blagi pad u tempu poskupljenja, što donekle ublažava financijski teret za roditelje. Manje intenzivan rast cijena olakšava pripreme za novu školsku godinu, pružajući roditeljima priliku da kvalitetno opreme svoju djecu svim potrebnim materijalom.

Gužve početkom rujna, prednost će imati oni koji su naručili materijal!

Kako doznajemo u lokalnim knjižarama, roditelji mogu doći bez prethodne najave, ali morat će sačekati svoj red jer prioritet imaju oni koji su se unaprijed predbilježili i naručili radne bilježnice. Materijal je tek stigao pa još nije počelo „ludilo”, ono se očekuje pred sam početak školske godine 9. rujna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno