23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

22. seminar o izradi tradicijskih frizura

Više od autora

- vl promo-

Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U nedjelju 28. travnja, 2019. godine u organizaciji KC “Gatalinka” iz Vinkovaca, održan je „22. Seminar o izradi tradicijskih frizura“ u hotelu „Admiral“ u Vinkovcima. Seminar se održava od 1998. godine i na njemu se prezentiraju tradicijske frizure sa područja cijele Hrvatske i Hrvata izvan Hrvatske.

Cilj Seminara je sačuvati tehnike i oblike frizura stare gotovo 1700 godina, a posebno načine njihove primjene u suvremenom životu. Iako ima nekoliko tisuća frizerskih salona i veliki broj nezaposlenih frizera, svega nekoliko desetaka želi se baviti ovom svjetskom baštinom. Kako smo turistička zemlja, bilo dobro da frizeri prihvate izuzetno vrijedne povijesno i kulturno tradicijske frizure Hrvatske.

„Seminar o izradi tradicijskih frizura“ dio je projekta “Etno vikend u etno gradu”, koji sadrži još i natjecanja “Etno frizura Hrvatske”, “Etno kreacija Hrvatske”, tri “Etno revije”, te projekt “Etno frizure svijeta”, a odvija se u tri vikenda kroz godinu.

Cijeli projekt se sastoji od istraživanja građe, dokumentiranja, seminara, natjecanja, prezentacije, izrade suvenira. Sve istražene i rekonstruirane frizure do 2005. godine objavljene su u foto monografiji “Etno frizure Hrvatske”, 2006. godine izdana su tri udžbenika za strukovne škole “Tradicijske frizure Hrvatske 1,2,3“. 2006. godine uvedene su tradicijske frizure kao izborni predmet u strukovne škole, a od 2009. godine, svake godine izlazi i časopis „Etno revija“.

Blanka Žakula iz Vinkovaca održala je predavanje na temu “Tradicijske frizure sela Otok”. Frizerka iz Đakova Kata Šarčević održala je praktično predavanje na temu “Tradicijska frizura sela Otok za djevojčice – mala pletenica”, dok je Mario Treščec, frizer iz Zagreba, održao praktično predavnje tradicijska frizura iz sela Otok za djevojke „velika pletenica“. O tradicijskim frizurama požeškog kraja predavanja su održale Đurđica Šolić i Dubravka Matoković, dok su o tradicijskim frizurama Međimurja predavanja održali Nikola Kotur i Mihaela Danilović iz Čakovca. Natjecanja „Etno frizura Hrvatske“ i „Etno kreacija Hrvatske“ održat će se 2. lipnja. 2019. godine u hotelu “Admiral“ od 12 do 18 sati, a „Etno revija“ s natjecateljskim radovima u kazalištu „Joza Ivakić“ također, 2. lipnja. 2019. godine, u 19,30 sati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno