Izložba radova umjetnika i djece nastalih na 24. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci koju su organizirali djelatnici Doma zajedno s ravnateljicom Zrinkom Mikić otvorena je u subotu, 17. kolovoza 2019. godine u Supetru pored župne crkve sv. Petra.

“Svi umjetnici su i likovni pedagozi pa svoja znanja i umijeća primijenjuju kako bi potaknuli djecu na kreativno izražavanje. Tako je ove godine ostvareno šest različitih likovnih radionica u tradicionalnim i suvremenim likovnim tehnikama.”, istaknula je ravnateljica.

U programu otvorenja sudjelovala su djeca vinkovačkog Doma i učenici Osnovne škole „Supetar“, a izložbu je otvorio gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić. Njegov dolazak u ovoj prigodi znak je da vodstvo Grada, osim što pruža značajnu financijsku potporu za održavanje likovne radionice, shvaća kako održavanje likovnih radionica ima veliku važnost za razvoj emocionalne i socijalne kompetentnosti korisnika Doma.

Umjetnički voditelj likovne kolonije drugu godinu za redom bio je Marko Šošić, doc.dr.art. Radionicu „Mozaik“ vodili su kipari Ana Čolaković, mag.kiparstva i prof. likovne kulture Vjekoslav Filipović, mag.educ.art. Djeca svih dobnih skupina sudjelovala su na radionici izrade mozaika od keramičkih pločica. Bili su uključeni u cjelokupan proces, od oblikovanja i razvrstavanja prema bojama, preko skica do slaganja i lijepljenja.

Radionicu „Cadavre equise“ vodio je Andrej Tomić, mag. slikarstva iz Osijeka, a u njoj je svaki sudionik crtao po jedan dio ljudskog tijela koji se kasnije spajao s drugim crtežima. Pri tome nastaje cjelovito tijelo koje izgleda smiješno i neobično. Dalibor Nikolić, mag. kiparstva iz Mostara vodio je dvije radionice „Intervencija bojom na stripu“ i „Grafitni otisak – apstraktni crtež“, u kojoj se na grafitom zasićen papir utrljavao drugi, zgužvani list papira, pri čemu nastaje originalan eksperimentalni crtež.

Radionicu „Pointilizam“ vodio je Tomislav Livaja, mag.educ.art. iz Vinkovaca. Djeca raznih dobnih skupina su tehnikom pointilizma (točkanja) crtala motive s mora s ciljem postizanja optičkog miješanja boja. Željko Ašperger, prof. likovne kulture iz Osijeka vodio je radionicu „Zastave“. U tehnici akrilnih boja djeca su osmislila i naslikala svoje zastave. Iva Muškić, mag.educ.art. iz Vinkovaca vodila je grafičku radionicu karton tiska „Morski svijet“. Djeca su iz kartona izrezivala morske motive, lijepila ih ma podlogu te otiskivala na papire. Rezultat same radionice su otisci karton tiska.

Izložba svih nastalih radova održat će se u prosincu ove godine u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ u Vinkovcima.