Kontaktirajte nas

Aktualno

25. godina Likovne radionice Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci

Objavljeno

-

Otvorenjem retrospektivne izložbe pod nazivom „Likovna radionica Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci 1995. -2020”, u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač” danas je svečano obilježena 25. obljetnica ove umjetničke radionice.
Od 1995. godine u Likovnim radionicama / kolonijama Doma Sv. Ana sudjelovalo je 206 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, a svoje radove darovali su Domu oplemenjujući prostor u kojemu djeca žive i kreirajući bogat i trajni fundus Doma.
„U ovoj specifičnoj 2020. godini obilježavamo 25 godina rada naše Likovne radionice, zahvalni za mnoge godine plodonosnog druženja djece i umjetnika. U ime djece i zaposlenika koji su bili u prilici surađivati i družiti se s umjetnicima, od srca zahvaljujem svim umjetnicima na prijateljstvu jer kao veliku vrijednost i jedan od najznačajnijih postignutih ishoda gotovo svake dosadašnje Likovne radionice ističem interakciju djece i umjetnika u ugodnom i prijateljskom ozračju u kojem je ostvaren niz planiranih, pedagoški vođenih radionica s djecom”, istaknula je Zrinka Mikić, ravnateljica Doma.
Uputila je i posebnu zahvalu dosadašnjim umjetničkim voditeljima: Branku Bazini, Antunu Babiću, pok. Stjepanu Joziću, Dejanu Durakoviću, Žani Erdelji, Marku Živkoviću, Goranu Kujundžiću, sadašnjem voditelju Marku Šošiću kao i idejnim začetnicima Branku Bazini, Draženu Švagelju i Vesni Kovač te Gradu Vinkovcima i Gradskom muzeju.
„Ovu izložbu prihvatite kako je i došla, s radosnim pogledom na svijet i s velikom ljubavlju prema djeci!”, poručila je Zrinka Mikić.
Na izložbi je predstavljeno 115 umjetnika sa 190 radova, od kojih su najzastupljenije slike i crteži, a u nešto manjem broju, najviše zbog praktičnih razloga, i trodimenzionalna kiparska djela.
„Bilo bi nepotrebno i nemoguće izdvajati pojedina imena autora, od kojih su neki sustavno sudionici radionice i svojim su djelom tu radionicu i izgradili i oblikovali”, istaknuo je umjetnički voditelj Likovne radionice Marko Šošić.
Uz radove likovnih umjetnika, dio izložbe su i dječji radovi, nastali na vođenim pedagoškim radionicama unazad nekoliko godina, a koji su sastavni dio domskog fundusa.
„I koliko god se u svojoj razvojnoj dinamici mijenjala ova Likovna radionica, ona opstaje i raste: novim umjetničkim snagama, novim idejama i pristupima. Rastu djeca, rastemo mi, a umjetnost ostaje kao trag našeg vremena”, poručio je Marko Šošić.
Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci u čijem se prostoru od samoga početka izlažu nastala djela, istaknuo je veliki značaj Radionice zbog ogromnog nasljeđa stvaranoga 25 godina, a koje čine fundus vrijednih umjetničkih djela te, što je bila početna namjera i što je još važnije, ono što je ostavila kao utjecaj i kao uspomene svoj djeci i svim umjetnicima.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. „Kultura je hrana, ali i lijek za dušu. U domu Sv. Ana taj lijek nekada je stvarno potreban i zato zahvala svim umjetnicima, sudionicima i voditeljima, svim ravnateljima Doma i svim ravnateljima Muzeja jer ovo je nešto prekrasno i nešto na čemu mogu samo zahvaliti što sam kao gradonačelnik imao priliku biti dio toga. Hvala Gradu Supetru, hvala svima koji su ispunili ovu našu galeriju ne samo s umjetničkim djelima nego s ljubavlju i razumijevanjem onih koji su u potrebi, a ovdje su to djeca”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.
Ove godine, inače, Likovna radionica u Supetru na Braču, na kojoj nastaje većina umjetničkih i dječjih radova, nije održana zbog epidemiološke situacije, a upriličena je samo jedna jednodnevna, jesenska radionica u domskoj vikend kući u Cerni bez djece. Iz istog razloga Dom ove godine neće posjetiti gradonačelnik Bosančić kako bi djeci tradicionalno uručio božićne darove. Zato je darove u Galeriji predao ravnateljici Doma uz čestitku i najbolje želje u povodu Božića svoj djeci i djelatnicima.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    119 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    137 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    440 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 49 minuta

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 1 sat

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 2 sata

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 2 sata

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 3 sata

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 4 sata

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 6 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije