11 C
Vinkovci
Utorak, 23. travnja 2024.

25. JazzTime Rijeka najavljuje inozemne izvođače

Više od autora

- vl promo-

Nakon najavljenih Tamara Obrovac Quarteta, Chui, Bow vs. Plectrum, ‘Riječkog Jazz Dana’ na kojemu će nastupiti Overnight Parking i Bruno Mičetić Trio, 25. JazzTime Rijeka najavljuje i dva inostrana izvođača. Na jubilarnom izdanju festivala nastupit će Marc Abrams Trio i Roberto Gatto Trio.

m_25.jazz-time-rijeka_roberto-gatto_ST

Po otvorenju festivala, u srijedu 16.11. od 20 sati, nastupit će Roberto Gatto PerfectTrio u sastavu Roberto Gatto (bubanj), Alfonso Santimone (piano) i Pierpaolo Ranieri (bas).

Roberto Gatto je jedan od najzanimljivijih talijanskih bubnjara i skladatelja. Poznat je po sjajnoj bubnjarskoj tehnici i sklonosti istraživanju, a skupine koje vodi karakterizira toplina svojstvena mediteranskoj kulturi. Tijekom karijere surađivao je sa slavnim jazzistima, među ostalima s Leeom Konitzom, Chetom Bakerom, Tommyjem Flanaganom, Artom Farmerom, Freddyjem Hubbardom, Gatom Barbierijem, Patom Methenyjem, Joeom Zawinulom, Philom Woodsom i Joeom Lovanom, ali i glazbenicima drugih žanrova, primjerice Enniom Morriconeom. Više od trideset godina djeluje s vlastitim sastavima. Na nekima od dvadesetak albuma koje je snimio kao vođa sastava uz njega su svirali vodeći jazzisti kao što su Michael Brecker i John Scofield. Sklada glazbu za vlastite sastave, a napisao je i mnoga djela za filmove. Djeluje i na području glazbene pedagogije. Nagrađivan je glazbenik koji je zauzimao prva mjesta na godišnjim listama uglednih glazbenih magazina. Ne zaboravljajući na važnost tradicije, oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, sa svojim PerfectTriom istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije i groovea, ali i lirizma.

m_25.jazz-time-rijeka_marc-abrams_STU četvrtak 17.11. predstavit će se Marc Abrams Trio.

Marc Abrams rođen je u New Yorku. U osamdesetima preselio se u Italiju i od tada surađuje sa vrhunskim talijanskim glazbenicima. Od njegovih suradnji valja izdvojiti snimke sa Chetom Bakerom, Salom Nisticom, Karlom Bergerom, Tony Lakatosom i Al Fosterom.Na 25.JazzTime Rijeka, Abrams se predstavlja sa svojim triom u četvrtak 17.11. na pozornici HKD na Sušaku. Nevio Zaninotto na saksofonu, Zlatko Kaučić na bubnjevima i Marc Abrams na kontrabasu odsvirat će ‘Freedom Suite Revisited’, svojevrstan omaž kompoziciji ‘Freedom Suite’ legende jazza Sonnya Rollinsa, 19 minutnom glazbenom savršenstvu kojime je, samo uz pratnju basa (Oscar Pettiford) i bubnja (Max Roach), Rollins progovorio o rasizmu u Americi 50-tih godina.

‘Amerika je duboko ukorijenjena u crnačkoj kulturi: njezinim kolokvijalizmima, njezinom smislu za humor; njezinoj glazbi. Kako ironično da je crnac, koji više od svih drugih ljudi može smatrati američku kulturu svojom, progonjen i tlačen; da je crnac, koji je primjer čovječnosti u samom njegovom postojanju, nagrađen nečovještvom.’ originalna je Rollinsova bilješka vezana uz ovo djelo.

25.JazzTime Rijeka ovime ne završava lineup festivala. Očekuju nas najave još nekolicine izvođača i sjajnih jazz after partya nakon svakog festivalskog dana!

Ulaznice za 25.JazzTime Rijeka potražite sistemu Entrio. Jednodnevne festivalske ulaznice možete kupiti po cijeni od 70 kuna, dok cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 150 kuna.

25.JazzTime zahvaljuje na podršci Gradu Rijeci, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Primorsko goranskoj Županiji, Turističkoj zajednici Grada Rijeke, Hrvatskoj Radio Televiziji, Botelu Marina, Novom listu, Radio Rijeci, Jazz.hr i Mixer.hr.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno