16 C
Vinkovci
Petak, 27. svibnja 2022.

25.JazzTime Rijeka najavljuje prve izvođače

Više od autora

- vl promo-
m_jazz-time-rijeka_chui_ST1

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na Botelu Marina od 16. do 19. studenoga održat će se jubilarni, dvadeset i peti po redu, međunarodni festival JazzTime Rijeka. Prvi potvrđeni izvođači, tradicionalno vrhunskog festivalskog programa, su Tamara Obrovac Quartet, Chui i Bow vs. Plectrum.

Tamara Obrovac Quartet
Tamara Obrovac Quartet

Da li postoji bolji poziv da dođete na jubilarniJazzTime Rijeka od najave nastupa fenomenalne Tamare Obrovac i njezinog Quarteta. Svim ljubiteljima i poznavateljima jazz glazbe više od spomena imena Matije Dedića, Krunoslava Levačića, Žige Goloba i, naravno, Tamare nije niti potrebno, jer ovi vrhunski glazbenici garantiraju savršeni glazbeni doživljaj.

‘Veseli me da ćemo sa Quartetom nakon dugo vremena svirati u Rijeci i to baš na 25. rođendan JazzTime Festivala. Svirat ćemo repertoar sa CD-a ‘Ulika Revival’ (2014, Unit records, Švicarska). Rijeku i riječku publiku jako volim, mi smo si nekako svoji, domaći i svi dosadašnji koncerti u Rijeci su bili odlično prihvaćeni, pa ćemo lipi moji Fiumani i ovaj put dati sve od sebe, vidimo se!’ kaže nam Tamara Obrovac.
‘Trenutno koncertno promoviram album ‘Canto amoroso’ sa mojim Transhistria ensembleom, koji je u travnju 2016. izašao za austrijski Alessa Records. Nedavno smo se vratili iz Litve gdje smo nastupali i na Vilnius Jazz Festivalu, a slijede koncerti u Ljubljani, austrijskom Welsu, Osijeku i ZKM-u Zagreb, gdje između ostalog obilježavam 20 godišnjicu diskografske karijere i deseti jubilarni CD. Tour završavamo krajem godine kada nastupamo live na švicarskoj nacionalnoj televiziji. Osim toga već radim na novom glazbenom materijalu za sljedeći album i novi projekt, kao i na glazbi za dvije predstave, u HNK Zagreb i Gavelli.’

Chui
Chui

Povratnici na JazzTime Rijeka su kultni zagrebački trio Chui. ‘Lijepo je vratiti se na Jazz Time Rijeka.’ govori nam klavijaturista Toni Starešinić. ‘Prvi put smo nastupili 2012. godine na brodu Marina, bilo je to posebno iskustvo. To nam je tada bio i jedan od prvih festivala na kojima smo nastupili jer smo te godine objavili album prvijenac. Tada su sa mnom u postavi bili trubač Andrej Jakuš i bubnjar Đuro Dobranić. Posebna nam je čast nastupiti na festivalu koji je, usprkos za jazz teškim uvjetima u nas, uspio proživjeti lijepih 25 godina. Mnogo toga se desilo i nama od prošlog nastupa na Jazz Timeu. Objavili smo još dva albuma, zadnji Third Sun From The Stone je od strane glazbene kritike proglašen i najboljim domaćim albumom prošle godine, odsvirali smo mnogo velikih festivala, Inmusic, Dimensions, Zagreb Vip Jazz, Liburnia Jazz, nastupili i van lijepe naše, najdalje smo dogurali do Litve gdje smo nastupili na Kaunas Bienalu. Kod Chuia uvijek ima nešto novog, tako da će na ovom Jazz Timeu premijeru imati novi član benda, al neću vam još otkriti o kome se radi hehe. U trećem mjesecu nas čeka i koncert sa Jazz orkestrom Hrvatske radio televizije.

Spremamo i neke nove stvari ali na ovom koncertu će i dalje dominirati stvari sa zadnjeg albuma.’

Chui zvuk je spoj jazza i suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s elektronikom i psihodelijom.

Već su prvim, istoimenim, albumom osigurali kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni, koji potvrđuju slijedećim izdanjima ‘The Second Arrival’ i ‘Third Sun From The Stone’. Posljednji album nacionalni mediji i glazbeni portali uvrstili su u najbolja godišnja domaća i regionalna izdanja prošle godine.

Originalne kompozicije, u konceptu i zvuku, dvojca Bow vs Plectrum jedinstvena su pojava na jazz i world music sceni.

Bow vs Plectrum
Bow vs Plectrum

Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) duo je Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas). Novosel i Hojsak pišu i sviraju uzbudljivi fusion stilova od etno glazbe do jazza, a nesvakidašnji zvuk banda temelje na ideji spajanja kontrabasa sviranog gudalom (Bow) i posve neobično – tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (Plectrum).

‘Trenutačno su dojmovi još jaki nakon koncerta sa HRT Tamburaškim orkestrom pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda 16.10.2016. Bio je to naš drugi uspjeh sa potpuno drukčijim orkestrom od lipnja iste godine gdje smo imali koncert sa gudačkim orkestrom ZOMa (Zagrebački Orkestar Mladih) u Lisinskom. Ispred nas je pedesetak koncerata u 2017 godini u raznim postavama. Trenutačno se spremamo za Usa turneju koja obuhvaća 5 velikih gradova te 7 koncerata. Nastupit ćemo u San Pedru, Los Angelesu (Los Angeles City Colege – Clausen hall), snimanje našeg trećeg singla na glasovitom Venice beachu California, Pittsburgh na festivalu tamburice, New York (New School for Jazz and Conteperory music – Arnold hall), te naša kulminacija turneje u Washingtonu DC u Kennedy centru na MILENUIM STAGEU. Nakon USA turneje čeka nas Ethno fest u Orašju/BIH, dani hrvatske glazbe u Beču i, naravno, Rijeka i 25.JazzTime.’ o planovima ovoga fenomenalnog dvojca govori Tihomir Hojsak.

Chui će svoj nastup na festivalu imati u četvrtak 17.11., a Bow vs Plectrum i Tamara Obrovac Quartet u petak 18.11.. Najava novih imena, kompletan raspored koncerata i popratnih događanja 25.JazzTime Rijeka stiže uskoro.

25.JazzTime zahvaljuje na podršci Gradu Rijeci, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Primorsko goranskoj Županiji, Turističkoj zajednici Grada Rijeke, Hrvatskoj Radio Televiziji, Botelu Marina, Novom listu, Radio Rijeci, Jazz.hr i Mixer.hr.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno