14 C
Vinkovci
Petak, 29. ožujka 2024.

Svjetski dan multiple skleroze!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se svake godine krajem svibnja i namijenjen je povezivanju ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanju u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu. Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.  Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

U povodu Svjetskog dana multiple skleroze, Savez društava multiple skleroze Hrvatske upozorio je na to da su kriteriji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za liječenje u Hrvatskoj zaostali za europskim te je zatražena hitna izmjena. Zbog mnogobrojnih diskriminirajućih kriterija primjena lijekova koji usporavaju tijek te progresivne i autoimune bolesti nije odgovarajuća i prekasna je, a od multiple skleroze je u Hrvatskoj oboljelo više od 6000 ljudi.



Udruga MS tim Hrvatska četvrtu godinu zaredom u Zagrebu, u parku Bundek, organizira akciju MS walk gdje se i ove godine na Svjetski dan multiple skleroze očekuje tisuće oboljelih koji hodom oko jezera Bundek žele senzibilizirati javnost na probleme oboljelih i ponovno upozoriti na problem s kojim se susreću iz godine u godinu, a to su kriteriji liječenja koji su odavno istekli. I ove godine Udruga MS tim Hrvatska upućuje jasnu poruku zdravstvenom sustavu: Novi kriteriji za liječenje multiple skleroze su neophodni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno