10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

26. godišnjica zajedničkog ukopa Marinčana ubijenih tijekom okupacije u Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Misom zadušnicom, koju je u crkvi Male Gospe služio nuštarski župnik Krešimir Jukić i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja žrtvama Domovinskoga rata, u Marincima je danas dostojanstveno i s pijetetom obilježena tužna 26. godišnjica zajedničkog ukopa 26 mještana, civila mučki ubijenih u Domovinskom ratu .

Tijekom okupacije sela stradali su: Pavao Benjak, Đuro Bubnjarević, Brigita Budać, Ivica Budać, Marija Budać, Albert Gubica, Ignac Gubica, Rozika Krupica, Adam Kudra, Ivan Kudra, Antun Kuntić, Josip Kuntić, Andrija Kvaka, Pavao Kvaka, Nikola Marković, Karlo Novak, Ivan Oroz, Rozika Oroz, Pavao Pap, Milica Perić, Roko Perolić, Josip Považanj, Adam Vegeli, Josip Vestić mlađi, Josip Vestić stariji i Zoltan Vestić.

Njihov zajednički posljednji ispraćaj 24. veljače 1998. godine bio je prvi masovni ukop nevino stradalih Hrvata u Domovinskom ratu.

Uz članove obitelji, vijence su danas položili i upalili svijeće: saborski zastupnik Mladen Karlić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, u ime Vukovarsko-srijemske županije Marko Dikonić, pročelnik Ureda župana i Ivica Nikolić, predsjednik Savjeta za branitelje, u ime Grada Vukovara Darko Dimić, pročelnik za obrazovanje, sport i branitelje te predstavnici Općine Nuštar na čelu s načelnikom Hrvojem Drinovcem.

Danas se sjećamo sumještana ubijenih za vrijeme okupacije Marinaca. Podsjetit ću kako su Marinci okupirani 2. listopada 1991. godine kada je neprijatelj zauzeo naše mjesto i nedugo nakon toga započeo je krvavi pir nad nedužnim stanovništvom. Moram naglasiti kako je prva žrtva, samo 8 dana nakon ulaska srbočetničkih postrojbi u selo bio Josip Vestić, mlađi, kojeg su četnici ubili 10. listopada 1991., a zadnje žrtve bili su tročlana obitelj Budač, ubijeni na Uskrs 1992. godine. Nažalost, za ovu tragediju još nitko nije odgovarao, ali vi imate pravo na istinu i znati tko su odgovorni za ovu tragediju. Nadam se i vjerujem kako će krivci za smrt ljudi, naših mještana, jednoga dana odgovarati i ovom prigodom pozivam naše sumještane koji su sudjelovali u ovom zločinu da olakšaju sebi savjest i priznaju počinjenje zločina jer jedino tako moći ćemo živjeti zajedno i s puno poštovanja jednih prema drugima”, poručio je u ime Marinčana Ivo Kelić.


Danas se okupljmo, kazao je između ostaloga, kako bismo poslali snažnu poruku svijetu – poruku da cijenimo slobodu koju imamo, da poštujemo žrtvu onih koji su je platili svojim životima bez obzira jesu li nosili oružje ili bili nedužni civili.

Tužna je ovo obljetnica i sjećanje na eksuhamaciju i ukop 26 mještana, koje su Marinčani pronašli nakon povratka u selo. Kako je to rekao župnik Jukić danas na misi, to je 10 posto današnjeg stanovništva. Njih 26 da je danas bilo u crkvi, bila b puna crkva. Žalosno je što se to dogodilo. Njihova jedina mana je bila ta što su voljeli svoje selo i nisu se nadali tome od svojih sumještana. Ostali su jer su voljeli svoje selo, ostali su brinuti za svoju živad, stoku, ostali su na svojoj zemlji. Svima nam je želja da oni koji su odgovorni izađu pred lice pravde, ali prošlo je puno godina i teško da će do toga doći”, istaknuo je Hrvoje Drinovac.

Prije rata, moglo se čuti danas, Marinci su imali 969 stanovnika, 30 posto Hrvata, 30 posto Mađara, 30 posto Srba i 10 posto Albanaca. „Na zadnjem popisu stanovništva bilo nas je 450, a realno u Marincima ne spava 250 ljudi”, kaže Ivo Kelić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno