Kontaktirajte nas

Film

27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 5. do 10. lipnja 2017.

Objavljeno

-

Festivalske iskaznice u pretprodaji su (Early Bird) do 21. svibnja po cijeni od 150 kuna u sustavu Kupiulaznicu.hr. Od 22. svibnja festivalske iskaznice u istom se sustavu mogu kupiti po redovnoj cijeni (200 kuna / 180 kuna za učenike, studente, umirovljenike, nezaposlene i osobe s posebnim potrebama). Festivalske iskaznice omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvorenja.

Od 5. do 10. lipnja, s brojnim uvodnim događanjima od kraja svibnja, 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb hrvatsku metropolu ponovno pretvara u svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama. Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.

Djevojka bez ruku, r. Sébastien Laudenbach

Između više od 1600 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, 800 ih je konkuriralo za središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma. Kvalificiralo ih se 44, a u kontekstu nacionalnih kinematografija konkurencijom dominira Francuska, s 9 radova. Snažno su prisutne i Poljska, Njemačka, Kanada te SAD s po 3 filma, a zanimljivost godine predstavlja dobra zastupljenost idiosinkratičnih skandinavskih kinematografija. U konkurenciji je i 6 hrvatskih radova.
Među odabranima mnoštvo je onih koji uz pomoć kompjutorske animacije, estetike videoigara i njezinog miješanja s klasičnim tehnikama stvaraju jedinstvene vizuale (Amalimbo, Martin plače, Rugoba). I dok neki zaranjaju u još neistražene obzore digitalnog izričaja (Orogeneza, Promjena), drugi se vraćaju koje desetljeće unatrag kako bi nas podsjetili na chat kulturu i prva stvaranja naših cyber identiteta (Bujica ljubavi). Nasuprot digitalnim postupcima i temama, velik broj autora i autorica okreće se klasičnom crno-bijelom crtežu, književnim predlošcima i prošlosti animiranog medija. Za ljubitelje bajki tu je Među crnim valovima, poklonici tvrdokuhanog stila i noira voljet će Pivo Charlesa Bukowskog, a modernističkom književnošću nadahnuta je Praznina.

Nemoguće figure i druge priče II, r. Marta Pajek

Kada je o crno-bijelom crtežu riječ teško će biti nadmašiti SF Crnilo, dok je drugi SF koji bi svakako vrijedilo vidjeti na velikom platnu Želim da Pluton opet bude planet. U Animafestovom Velikom natjecanju nikada nije nedostajalo ni pametnog humora: takvi su filmovi Glave na kup, Lov, Siva buka, Analysis Paralysis ili Šest Peterovih bogova abecede. U temu ovogodišnjeg Animafesta, vezu stripa i animiranog filma, sjajno se uklapa i Decorado vodećeg španjolskog animatora Alberta Vázqueza. I pored brojnih crno-bijelih filmova, ljubitelji raskošnih boja pronaći će u Velikom natjecanju svoje eye candyje, poput Usred ljeta i raskošnog akvarela Vila s borovima. Poštovatelji ženskog pisma uz spomenutu Prazninu neće propustiti ni Nemoguće figure i druge priče II. I poznavatelji stop animacije doći će na svoje s Cerulijom i Zaboravljenim razlogom, dok se puteni užici kriju u performativnom filmu XOXO – zagrljaji i puse. Naposljetku, Zdravo, stranče emocionalno je pobuđujuća, koketna minijatura u kojoj nas čovjekolika figurica podsjeća na radost življenja, ljubavi i senzualnosti.

Kada je o hrvatskim filmovima u Velikom natjecanju kratkometražnog filma riječ, nezaobilazna je Ježeva kuća, treći animirani film Eve Cvijanović – besmrtna poema Branka Ćopića adaptirana u prekrasnu stop animaciju filcanih lutaka u suradnji Bonobostudija i jedne od najcjenjenijih svjetskih animacijskih institucija National Film Board of Canada. Zvjezdani tim koji je radio Ježurku Ježića za nove i sve ostale generacije uključuje i ponajbolje hrvatske stop animatore Thomasa Johnsona i Ivanu Bošnjak, Darka Rundeka, glumca Kennetha Welsha (Twin Peaks, Aviator), Radu Šerbedžiju i Tima Allena (Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, Aladin).

Astronaut od perolaka, r. Dalibor Barić

Film na Animafest stiže ovjenčan s nagradom Berlinalea, a nakon Animafesta nastavlja festivalski put u Annecyju. Tu je i Aerodrom švicarsko-hrvatske animatorice Michaele Müller, majstorice crtanja i slikanja na staklu koja tom tehnikom opisuje tjeskobnu vrevu zrakoplovnih luka, suptilno pripovijeda bojama i pokazuje zašto je diljem Europe smatraju jednom od najboljih predstavnica ove zahtjevne animacijske metode. Na Animafest, gdje je njezin film 2014. nagrađen Nagradom publike, vraća se i jedna od najuspješnijih slovenskih animatorica Špela Čadež, čija se Noćna ptica odlikuje izvanrednim osvjetljenjem i dočaravanjem vožnje u alkoholiziranom stanju te oporim humorom pri praćenju lika s društvene margine.

U filmu Danijela Žeželja Crvenkapica Redux protagonistica poznate bajke zalutala je u postindustrijsku pustu zemlju, predstavljenu fascinantnim crno-bijelim crtežom najboljeg stripovskog zaleđa umjetnika svjetskog glasa. Estonsko-hrvatska autorica Chintis Lundgren predstavlja pak film Manivald (također u koprodukciji s NFB-om) – humorno-metaforičku modernu basnu o doživljajima povučenog gay lisca, izvedbeno sličnu njezinom iznimno uspješnom Životu s Hermanom H. Rottom. Majstor lutka filma Božidar Trkulja donosi Posljednji izazov – humorni fantasy s klasičnom žanrovskom lepezom likova i bogatstvom urnebesnih aluzija, ujedno i prvi film Studija za stop animaciju Zagreb filma koji baš na ovom Animafestu doživljava novi procvat svoje glasovite produkcije.

Možda i najzahtjevnija filmska forma uopće, dugometražni animirani film i ove je godine zastupljena na Animafestu s 9 raskošnih produkcija iz Kine, Japana, SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Švicarske, Belgije…
Tu su dirljiva ljubavno-obiteljska fantazija robinzonske premise Crvena kornjača Michaëla Dudoka de Wita iz studija Ghibli, Moj život kao tikvica o gorko-slatkom životu u domu za nezbrinutu djecu, još jedan robinzonski film, ovoga puta u ambijentu primorskog gradića, Louise na obali Jean-Françoisa Laguioniea, fovistička adaptacija bajke braće Grimm Djevojka bez ruku, antiratni anime U ovom kutu svijeta, crnohumorni gangsterski neo-noir Ugodan dan!, obiteljski film o ozbiljnim temama Moji psi JinJin & Akida, novi film Billa Plymptona i Jima Lujana Osveta te Pod poplavom, priča o jednoj tvrdoglavoj obitelji iz gotovo postapokaliptičnog Missourija.

Jona / Tomberry, r. Rosto

Natjecanje studentskog filma prozor je u sutrašnjicu animacije i prostor njezine potpune slobode. U njemu se kriju intenzivna, često radikalna djela mladih autora koje zanimaju teme seksualnosti i tijela (Summer’s Puke is Winter’s Delight, Klitoris, Mačkica, Odnos, Juliette, Strano tijelo), ženskih i transrodnih prava (Penelopa, Ljepotica), susreta s Drugim (Na različitim polovima), podsvijesti, opresije, nasljeđa, isključivanja, ironije (Ne baš ljudi, Koji je vaš smeđi broj?, Novi život) i humora (Gokurosama, Stol).

Predstavljeni stilovima i tehnikama nadrealizma, postimpresionizma, primitivizma te geg-crtića i 3D animacije, ovi su filmovi često vizualno spektakularni, no svoj zavodljivi crtež pritom koriste za ilustraciju i zahtjevne problematike (Kamuflaža, Vulkanski otok, Čili, Ocean, Eñvor, Unutarnje svjetlo, Savršeni grad, Čvrsta, Drugim riječima). Dominaciju i ovdje nastavlja Francuska s 5 filmova, koliko ih ima i Njemačka, dok jedan manje pristiže iz Belgije i uobičajeno snažno prisutnog Japana. Natječu se i 3 filma iz Hrvatske: metafilm Proces Lucije Bužančić, koji animacijom razgolićuje studij filma, “Stranac” u mojoj glavi Petre Balekić, inspiriran fabulom Camusova Stranca, ali i Munchom, Kurosawom i drugim genijalnim stvarateljima, te Kut Lucije Mrzljak, geometrijsko-minimalističko, ali i figurativno poigravanje s percepcijom poznatih obrisa i linija koje će neke možda malo podsjetiti i na legendarnu La Lineu.

Uz rekordnu prisutnost u Velikom natjecanju, još 3 hrvatska filma u Studentskom čine ovo jednom od najboljih godina hrvatske animacije u posljednje vrijeme. U kontinuitetu su prisutne najbolje svjetske škole: La Poudrière, EMCA, Gobelins, MoPA, Tokio University, Tama, CalArts, MOME, RCA, NFTS… Nagrada za najbolju školu animacije bit će dodijeljena praškoj FAMU, kojoj se priređuje i posebna retrospektiva u programu Škole animacije, dok je druga institucija kojoj će se iskazati ta počast The Animation Workshop (TAW) iz Danskog Viborga. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma besplatne su.

Uzbudljiva ljubavna priča, r. Borivoj Dovniković Bordo

Natjecanju hrvatskog filma može se, pored već navedenih domaćih filmova iz Velikog i Studentskog natjecanja, vidjeti i završetak znanstvenofantastične trilogije jednog od najvažnijih hrvatskih autora s presjecišta eksperimentalnog i animiranog filma Dalibora Barića Astronaut od perolaka te feministički film s estetikom videoigara Gamer Girl Irene Jukić Pranjić.

U duhovitom introspekcijskom metafilmu Šumska bajka Franka Dujmića frustrirani adolescentski zeko i pripiti medvjed hedonist s oduševljenjem iščekuju kraj svijeta kao svršetak svojih cirkularnih egzistencijalnih muka, dok u mitologijom poduprtom, groteskno-ironičnom hororu Haron Alena Vukovića „radnička klasa ide u pakao“. Naposljetku, u Mišo i Robin “Kampiranje” Denisa Alentija i Vjekoslava Živkovića svjedočimo vrhuncima suvremenog edukativnog dječjeg filma, u Naši problemi Ivana Radovića poticaju na vedru radost življenja i zanemarivanje sitnih problema, dok se autor ovogodišnje službene ilustracije i špice Animafesta, mladi splitski animator Goran Radošević, predstavlja filmom Treći zakon – istraživanjem interakcije i entropije u svijetu orvelovskih pretpostavki.

Na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) već od 23. svibnja prikazuju se trokanalni site-specific animirani radovi iz 11 zemalja u natjecateljskom programu Animation goes MSU!, a među izabranim autorima mnoštvo je “povratnika” koji su se tijekom višegodišnje suradnje Animafesta i MSU uspjeli najbolje prilagoditi specifičnim zahtjevima ovoga formata “animacije na otvorenom”.

Naposljetku, za stjecanje punog dojma o aktualnom stanju suvremene svjetske animirane produkcije tu je i Svjetska panorama s filmovima koji svojom promišljenošću, kreativnošću i ljepotom nimalo ne zaostaju za onima iz natjecanja.

Animacija i strip koriste slične likovne jezike – pričaju kombinacijom crteža i dijaloga. Pa premda između ovih medija postoje i važne razlike, značajan se broj strip-autora okušao u animaciji, po predlošku grafičkih romana napravljeni su globalno uspješni animirani filmovi, a nemali broj strip-serijala nastao je nakon filmskih uspješnica.

Ovogodišnji tematski program Animafesta predstavlja adaptacije stripova u animirani film: kultne dugometražne (Mačak Fritz, Divlje religije) i kratkometražne filmove u izboru priznatih stručnjaka (Amid Amidi, Jens Meinrenken, Daniel Šuljić), selekciju hrvatskih strip-autora koji su se okušali u mediju animacije (npr. Milan Trenc, Danijel Žeželj, Nedeljko Dragić, Joško Marušić…) te izložbu motion comicsa (galerija ULUPUH).
Na ovu središnju temu Animafesta 2017 nadovezuje se i retrospektivni program Majstori animacije u kojem se prikazuju opusi nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta te dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2017 Borivoja Dovnikovića – Borde, obojice istaknutih strip-autora i animatora. Tu su i hrvatski animirani filmovi iz 1969. godine.

Tradicionalni posebni i PRO programi uključuju animirane videospotove u izboru umjetničkog ravnatelja festivala Daniela Šuljića (Kino za uši), nominirane za nagradu Cartoon d’OrRadionicu izrade računalnih videoigara te znanstveni skup Animafest Scanner IIII koji za cilj ima stvaranje sinergije teorijskog i praktičnog diskursa te susret i razmjenu ideja između autora animiranih filmova i znanstvenika. Skup se također bavi vezom stripa i animacije, ali i promjenama u svijetu festivala animacije, psihološkom tematikom i novim medijima. Ovogodišnja glavna predavačica je dobitnica Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2017. Maureen Furniss, američka autorica, povjesničarka i teoretičarka animiranog filma.

Oproštaj, r. Leon Vidmar

Kao i svake godine, Animafest Zagreb 2017 posebnu pažnju posvećuje svojim mladim i najmlađim posjetiteljima te njihovim roditeljima. Nudi im kvalitetne filmske sadržaje prilagođene njihovu uzrastu: zabavne i poučne radionice, Natjecanje filmova za djecu, bogat Obiteljski program te besplatne programe smještene u kulturne centre zagrebačkih četvrti (Animafest u Vašem kvartu).

Bo-Tuov bubanj, r. Ivana Guljašević

Među najboljim i najnovijim, domaćim i stranim animiranim filmovima medijska psihologinja svrstala je radove u četiri dobne kategorije (4-7, 7-10, 10-14 i 14+) naznačene uz svaki film. Ovogodišnje Natjecanje filmova za djecu u središte postavlja djevojčice i dječake koji u sebi nenadano otkrivaju snagu za promjenu svijeta koji ih okružuje. Pun uzrastu primjerenog humora i akcije, program je obilježen nježnim pričama o prijateljstvu mladih junaka koji se s nedaćama nose uz pomoć sitnih trikova i velikog srca. Idealan za djecu u pratnji roditelja, Obiteljski program ove godine posebno poziva na izbor klasičnih ruskih bajki adaptiranih u animirane filmove, kratkometražne programe među kojima se svakako izdvaja popularni Grubzon, te prekrasni dugometražni film Put na sjever o istraživanju Sjevernog pola.

Obitelji, djecu, ali i sve animacijske sladokusce razveselit će posebno naglašen Animafestov program izvan kinodvorana. Prije svega, tu je čak 7 Open Air evenata (27. svibnja, 3. – 8. lipnja) u parkovima Zrinjevac, Ribnjak, Gradec i Art Park s projekcijama filmova poput Perzepolis, Avril i izmišljeni svijet, Čarobna planina, Kraj igre, Corto Maltese u Sibiru, Late Night Work Club: Strangers, Divlje religije. Najdraži obiteljski kino-piknik Animafestovih posjetitelja i ove godine iščekuje njihove dekice i košarice s kojima stvara sjajnu festivalsku atmosferu.

Tu je i crtano-rekreativna novost – animacikliranje gradskim ulicama koje kreće 20. svibnja u sumrak iz parka Tuškanac i završava na Zrinjevcu. Riječ je o neodoljivom spoju animacije i pedaliranja, pokretnih projekcija i audiovizualno-fizičkog događaja. Animacikl se sastoji od dvosatne vožnje gradom u koloni koju predvode četverocikli opremljeni projektorima koji na taj način cijeli grad pretvaraju u Animafestovo platno. Prikazuju se već klasični, višestruko nagrađivani filmovi tematski vezani uz bicikle: Susret u Bellevilleu, Moj Moulton i ja, Velodrool i Otac i kći.

Film

Uoči premijere na HRT-u seriji “Područje bez signala” Nagrada publike na Seriencampu

Objavljeno

-

Napisao/la

    170 pregleda

Foto: Seriencamp press

Premijera serije za hrvatske gledatelje očekuje se 27. prosinca na HTV-u, a serija “Područje bez signala” autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića, u ponedjeljak, 29. studenog, na šestom izdanju Seriencamp Festivala u Münchenu ovjenčana je Nagradom publike.

Osim na festivalima u Francuskoj i Njemačkoj, serija je prikazana i u natjecateljskom programu španjolskog festivala TV serija Serilizados Festat te na 27. Ženevskom međunarodnom filmskom festivalu (GIFF), a u prosincu joj slijedi i prikazivanje na belgijskom festivalu Are You Series?

Serija se temelji na istoimenom romanu Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Priča je to o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljeni gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi.

U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera i bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru i spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge. Uz njih, u seriji glume Stipe Radoja, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi.

Serija je tijekom 2020. i 2021. snimana u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Helsinkiju te Tunisu.
Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Seriju je za Hrvatsku radioteleviziju producirala zagrebačka Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije, a proizvodnju je podržala i Kreativna Europa. Prava su unaprijed osigurali slovenski Voyo i Radiotelevizija Srbije. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i Series Mania u Parizu.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Liam Neeson u romantičnoj komediji snimljenoj u prekrasnoj Toskani

Objavljeno

-

Napisao/la

    242 pregleda

Foto: Discovery film promo

U kina stiže “Talijanska priča” film o iznenadnim ljubavima, neočekivanim događajima i odličnoj talijanskoj kuhinji!

Snimana na stvarnim lokacijama u prekrasnoj i suncem okupanoj Toskani, romantična komedija “Talijanska priča” (Made In Italy, 2020.) novi je film holivudske superzvijezde Liama Neesona koji je uloge akcijskih junaka odlučio zamijeniti s nečim potpuno drugačijim. Ipak, apsolutni protagonist ovog dirljivog uratka sa svojim redovima čempresa i nepreglednim vinogradima Snagiovese odakle je poteklo poznato vino Brunello di Montalcino svakako je krajolik Val d’Orcia. Upravo je na tom području redatelj i scenarist James D’Arcy postavio radnju filma u kojem Neeson glumi sa svojim sinom Micheálom Richardsonom. Vinska ruta koja vijuga duž pokrajina Siena i Grosseto te postaje sastavnim dijelom strukture samog filma čija se radnja odvija među grozdovima poznate toskanse vinove loze Sangiovese i Trebbiano. Ovim putem donosimo vam kino najavu za romantičnu komediju “Talijanska priča” koja od danas stiže u domaća kina!

Riječ je o dirljivoj priči koja govori o londonskom umjetniku Robertu (Liam Neeson) koji se vraća u Italiju skupa sa svojim sinom Jackom (Micheál Richardson) kako bi prodao kuću koju su naslijedili od njihove pokojne supruge odnosno majke. Niti jedan niti drugi ne očekuju da će nekad lijepu vilu zateći u takvom stanju zapuštenosti. Renoviranje ide očajno, a otac i sin u konstantnoj su zavadi što im se ne događa prvi put. Robertov komičan nedostatak znanja renoviranja primorat će ga da potraži pomoć lokalnih mještana. Za Jacka se, s druge strane, čini da napušteno stanje kuće odražava njegovu potragu za sjećanjima na sretnija vremena u društvu svoje majke. No, nagla romantična avantura uskoro bi mogla promijeniti njihove planove…

James D’Arcy filmom “Talijanska priča” ostvaruje svoj redateljski debi. Široj publici najpoznatiji po ulogama u filmovima poput “Atlasa oblaka” i “Dunkirka”, D’Arcy je ujedno i napisao scenarij za film, a odlučio ga je snimiti na autentičnim lokacijama što samom uratku svakako daje posebnu draž. Val d’Orcia je upravo zbog svoje neosporne ljepote tijekom godina bila domaćinom brojnih filmskih setova. Cijenjeni ruski redatelj Andrej Tarkovski upravo je tu snimio svoj hvaljeni film “Nostalgija”, a među najpoznatijim snimljenim filmovima uopće na toj lokaciji svakako su “Gladijator” redatelja Ridleyja Scotta te “Engleski pacijent” redatelja Anthonyja Minghelle.

Za dvojicu glavnih glumaca u filmu, Liama Neesona i Micheála Richardsona koji u filmu glume oca i sina koji se pokušavaju boriti s gubitkom supruge odnosno majke, a koji su otac i sin u stvarnom životu moglo bi se reći da su na neki način već proživjeli samu radnju filma budući je Neesonova supruga odnosno Micheálova majka Natasha Richardson tragično preminula 2009. godine. U jednom intervjuu Liam Neeson je na upit zbog čega je pristao glumiti upravo u ovom filmu izjavio: “Upoznao sam Jamesa D’Arcyja još ranije kao glumca, znam za njegov rad, a i scenarij mi je bio poznat, jer su njegovi dijelovi autobiografski. Prije jedanaest godina izgubio sam suprugu, a Micheál je izgubio majku tako da smo svo trojica na neki način bili i previše upoznati s radnjom i temama filma, ali upravo je to ono što ovaj film čini posebnim iskustvom”.

Romantična komedija “Talijanska priča” u domaća kina stiže danas u četvrtak, 2. prosinca!

Nastavi čitati

Film

Nedeljko Dragić dobitnik je Nagrade za životno djelo 32. Animafesta

Objavljeno

-

Napisao/la

    265 pregleda

Foto: Animafest promo

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa (Tupko), te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću.

Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma “Elegija” razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovu, kako je kritika s pravom primijetila, “bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom”.

Tup-tup (1972.)

Majstorski radovi kao što su “Krotitelj divljih konja” (1966.), “Možda Diogen” (1967.), “Idu dani” (1969.), “Per Aspera ad Astra” (1969.; vrhunsko ostvarenje tzv. mini-filma), “Tup-tup” (1972.; nominiran za nagradu Oscar), “Dnevnik” (1974.), “Put k susjedu” (1981.), “Dan kad sam prestao pušiti” (1982.) ili “Slike iz sjećanja” (1989.) osvojili su brojne nagrade u svijetu – u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu… No, osim vizualnošću, pažnju su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu (npr. Idu dani), ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture (Dnevnik je inspiriran i autorovim doživljajem Amerike i intimnim razmišljanjima). Pri tom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu.

Slike iz sjećanja (1989.)

Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Tško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb!

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Događanjaprije 2 sata

Drugu adventsku svijeću upalio Jakov Šebalj

Svečano, lijepo i pobožno upaljena je večeras druga adventska svijeća. Betlehemska svijeća, pomirilica, svijeća mira. Upalio ju je maleni Jakov...

Aktualnoprije 3 sata

Porečani ponovno bolji od Spačve

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su...

Aktualnoprije 5 sati

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a...

Vijestiprije 6 sati

Početak posebnog prijateljstva: Bajkeri darivali djecu udruge udomitelja

Stereotipima unatoč, cure dečki u kožnim jaknama i na motorima uopće nisu zločesti. Dapače, većinom se iza tog izgleda kriju...

koronavirusprije 8 sati

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o covid potvrdama

Sljedeća dva tjedna, do 18. prosinca, na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljaju se potpisi za dvije referendumske inicijative...

Temaprije 9 sati

Epoksi smolu pretvara u mala umjetnička djela

Svojim malim kreacijama dokazuje kako kreativnost uistinu može biti bez granica, potrebna je samo trunka volje i truda. Ilijana Vučković...

Vijestiprije 11 sati

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19,...

Vijestiprije 13 sati

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Najčitanije