Foto: Jim Marshall
Na današnji dan 28. svinja 1968. godine, čuvena američka rock grupa Creedence Clearwater Revival objavila je svoj istoimeni debi album za diskografsku kuću Fantasy.
Creedence Clearwater Revival ili jednostavno CCR bili su band koji je djelovao u razdoblju s kraja 60-ih i početkom 70-ih. U samo pet godina koliko su zajednički djelovali uspjeli su izdati nekoliko albuma i postati jedna od najboljih rock grupa toga doba.
Prije uzimanja imena Creedence Clearwater Revival već je dvije godine djelovala pod nazivom The Blue Velvets. Novi ime banda je ustvari potpuna besmislica budući da su ga iskombinirali na sljedeći način: Creedence je ime jednog prijatelja Toma Fogertyja, gitariste benda; “clear water” (čista voda) su uzeli iz jedne reklame; “revival” (preporod) je označavao da sva četiri člana originalnog benda nastavljaju zajedno i pod novim imenom.
Inače, John Fogerty, Doug Clifford i Stu Cook upoznali su se u osnovnoj školi u El Cerritu u Kaliforniji i počeli svirati zajedno. Tada se grupi pridružio Johnov tri godine stariji brat Tom Fogerty. Nakon što su odslužili vojni rok, promijenili su ime grupe, članovi su prestali raditi stalne poslove s kojima su se do tada bavili i potpuno se posvetili glazbi.
Rezultat toga bio je ovaj njihov prvi album nazvan po novom imenu grupe “Creedence Clearwater Revival”. Taj album ih je proslavio budući da se pjesma s tog albuma “Suzie Q” neprestano vrtjela na radiju diljem SAD-a. Pridodamo li joj još samo izvrsnu obradu “I Pu Spell On You” bluesera Screamin’ Jay Hawkinsa sasvim je jasno o kakvom je antologijskom albumu riječ. Snimljen je u San Franciscu a produkciji Saula Zaentza.
Popis pjesama: 1. I Put A Spell On You | 2. The Working Man | 3. Suzie Q | 4. Ninety-Nine And A Half (Won’t Do) | 5. Get Down Woman | 6. Porterville | 7. Gloomy | 8. Walk On The Water