U spomen na formiranje i svečanu smotru Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, 28. svibnja obilježavamo Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Voditelj Odsjeka S3 operative u Gardijsko-oklopnoj mehaniziranoj brigadi, pukovnik Davor Josip Babić, pojasnio je što se točno dogodilo na taj dan te kako je Hrvatska kopnena vojska ustrojena danas.

Prije 29 godina, točnije 1991., na stadionu NK Zagreb prvi je put održana službena smotra postrojbe koja je predala prijavak tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje Oružanih snaga. Postrojbe Zbora narodne garde kasnije su izrasle u postrojbe Hrvatske kopnene vojske koje su kroz Domovinski rat sudjelovale su na svim ratištima u Hrvatskoj i doprinijele konačnom oslobađanju kroz operacije Bljesak i Oluja.

Zbor narodne garde se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj, kao i zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države. Hrvatske oružane snage tada su imale 60 tisuća pripadnika, od kojih 30 tisuća bilo u sastavu MUP-a.

Kako je istaknuo pukovnik Davor Josip Babić, operativa je motor svake postrojbe, a Hrvatska kopnena vojska danas je najveća i najbrojnija grana Oružanih snaga koja se sastoji od borbenih rodova i rodova borbene potpore. Osim vojnih zadaća, pripadnici Hrvatske vojske pomažu i civilnim strukturama.

„Potpora civilnim strukturama, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i jačanje državnog suvereniteta, jedna je od temeljnih misija Hrvatske vojske. Mi smo u proteklih nekoliko godina vidjeli angažman naše vojske kod poplava u istočnoj Slavoniji, pomažu s požarima u priobalju i Dalmaciji, a najsvježiji je angažman nakon potresa u Zagrebu. Moram reći da se obuka za potporu civilnim institucijama provodi svakodnevno, tako da u svakom trenutku mi moramo biti spremni i uskočiti u slučaju potrebe kako bi pružili potporu našim građanima“, istaknuo je Babić.

Jučer i danas izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske te državna izaslanstva polažu vijence i pale svijeće, a svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu u crkvi “Sveta Mati Slobode” predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan. Poseban program priređen je bio na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman”. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović nakon pregleda počasne postrojbe uručio je činove i pohvale pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske.