17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

30 godina albuma Sunce sja Jure Sublića u Tvornici

Više od autora

- vl promo-

Jura Stublić i njegova grupa Film obilježit će 30. obljetnicu albuma ‘Sunce sja’ koncertom u Tvornici kulture 27. listopada.

U 80-tima, tom izrazito utjecajnom desetljeću u glazbi, zagrebačka grupa Film predvođena Jurom Stublićem probila se i etablirala kao jedan od najjačih i najkreativnijih novovalnih/rock bendova naše regije. Već prije objave debija stekli su reputaciju klupske atrakcije, a od izlaska prvog singla ‘Zajedno/Kad si mlad’ 1981. u sljedećih osam godina realizirali su šest studijskih i jedan live album.

Kronološki peto studijsko izdanje, ‘Sunce sja’, objavljeno je u proljeće 1987. godine, iste sezone kad je stvoreno u kultnom zagrebačkom J. M. Soundu. Bio je to prvi album potpisan kao Jura Stublić i Film, ponajviše zato što se dotadašnja postava raspala i Jura je oko sebe okupio potpuno novu ekipu. Robert Krkač svirao je električne i akustične gitare, Bojan Goričan klavijature, Dario Kumerle bas, a Željko Turčinović, bivši član Regate i Zvijezda, bubnjeve. Kao gosti na snimanju pridružili su im se Massimo Savić, Nenad Mijač, Marin Margitić, Stanko Juzbašić i Jurica Pađen.

Autorstvo kompletne glazbe i tekstova potpisao je Jura Stublić, aranžmane grupa Film, a materijal je u svom studiju na Medveščaku snimao i miksao Janko Mlinarić – Trooly. Bend je fotkao Mario Krištofić, a cover albuma izradio naš ugledni i nagrađivani strip crtač i grafičar Igor Kordej.

Već bogatoj listi hitova Jura i Film dodali su, pokazalo se, bezvremenska remek djela poput ‘Sjećam se prvog poljupca’, ‘Srce na cesti’, ‘Valovi (68 – 77 – 87.)’ i ‘Dom’, a oni zagriženiji fanovi isticali su i ‘Ivanu’ i ‘Glas srca’ kao vrhunce albuma. ‘Sunce sja’ sa svojih deset pjesama kvalitetom se idealno nadovezalo na uspješnog prethodnika, ‘Signali u noći’, ali i udarilo temelje nasljedniku, ploči ‘Zemlja sreće’, koja je došla dvije godine kasnije.


Jura Stublić i njegov Film bez ikakve sumnje su tvorci jednog od najimpresivnijih nizova u kompletnoj povijesti diskografije ovih prostora. Od nastupnog albuma ‘Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi’ preko ‘Zona sumraka’, ‘Sva čuda svijeta’, ‘Signali u noći’ i ‘Zemlja sreće’, uz dodatak maestralnog livea iz Kulušića, u svega devet godina uspjeli su stvoriti repertoar koji će vjerojatno trajati zauvijek. Na tom slavnom popisu ‘Sunce sja’, svjež i vitalan 30-godišnjak, oduvijek je zauzimao centralnu poziciju.

Uz naklon slavljeniku Jura Stublić i Film sve najbolje momente karijere iznijet će pred zagrebačku publiku u Tvornici kulture u petak, 27. listopada.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 60 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 80 kn.

Službena prodajna mjesta: Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1 / Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb / Dancing Bear, Gundulićeva ul. 7, Zagreb / Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb / Rockmark, Berislavićeva 13, Zagreb / www.entrio.hr

SRCE NA CESTI [VIDEO]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno