26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022.

30 godina od izdanja prvog albuma Zlatnih dukata

Više od autora

- vl promo-

Vinkovački List
Vinkovački List
info@novosti.hr

Nek zvone tambure’ (Jugoton / Croatia Records) je naziv prvog albuma Tamburaškog sastava Zlatni dukati. Album sadrži 10 pjesama: ‘Zbog tebe’, ‘Joj Anice’, ‘Pokraj Karašice’, ‘Prodaj gazda sve’, ‘Bunjevačka grana’, ‘Nek zvone tambure’, ‘Mladosti kome da te dam’, ‘Mariška’, ‘Drava se muti’, i ‘Ja sam gazda Joza’. Autor glazbe i tekstova je Josip Ivanković, koji je rodom iz Čađavice, gdje je proveo djetinjstvo.

Kao Slavonac i Šokac, sa sobom iz sela je ponio ljubav prema tamburi. Glavne odlike ove ploče su odlični tekstovi, lijepe i originalne melodijske linije, koje ne izlaze iz okvira slavonskog i panonskog folka, otpjevane i odsvirane vrhunski, s pop elementima u aranžmanima. Ivanković je majstor kratke forme, pjesme su mu jednostavne, ali ne idu u banalnost i jednako su prihvatljive i seljaku i intelektualcu.

Ova ploča je plod višegodišnjeg Ivankovićevog rada na tamburaškim pjesmama. Vrhunske pjesme tražile su i vrhunske izvođače, koji će autorovu ideju i emociju uspješno izraziti. Dvojici članova iz prve postave Dukata, Stanku Šariću i Mati Lukačević, pridružili su se Mato Miličić-Pišta, Mirko Gašparović, Hrvoje Majić i Krešimir Bogutovac-Stipa. Ta ekipa je bila spremna za velika djela, posebno kad je Ivanković prepoznao glasovne kvalitete Stanka Šarića i instalirao ga kao glavnog vokala. Kad je na TV zagreb bila izvedena pjesma Zbog tebe, krenuli su pozivi i angažmani, koncerti, turneje.

Može se reći da su Ivanković i Dukati rodonačelnici nove podvrste glazbe-nova tamburaška pjesma. Pojavom Ivankovića i Dukata skladanje tamburaških pjesama i osnivanje tamburaških sastava doživljava bum. Prije Dukata, u Hrvatskoj je postojalo malo pravih tamburaških sastava, a pojavom Zlatnih dukata, po uzoru na njih, danas ih ima na stotine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno