21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

32. godišnjica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskoga rata 

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

S početkom u 11 sati danas će na Plitvicama biti obilježena 32. godišnjica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića.

Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata, stradao je na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine obavljajući policijske zadaće čuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustavnopravni poredak svoje države.

U ranim jutarnjim satima toga 31. ožujka prije 32. godine kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na cesti nedaleko od hotela na Plitvicama. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, a u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, no na sreću osigurač nije bio izvučen pa nije eksplodirala.

Hrvatske snage krenule su u napad u kojemu je Jović bio najizbočeniji. Iako je imao pancirku, pogođen je u nezaštićeni dio tijela. Preminuo prije dolaska u bolnicu.Foto: Policijska akademija “Prvi hrvatski redarstvenik”

Akcija na Plitvicama bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste Dl, koja je spajala sjever i jug zemlje. Uspješno su je okončali pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec.

Ispred spomenika prve žrtve Domovinskog rata vijence će danas položiti i svijeće zapaliti obitelj Josipa Jovića, pripadnici Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90, Udruge Tigar 90/91 Rakitje, Udruge PJP Kumrovec 90, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, predsjednik RH, predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade RH, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije, Općine Plitvička jezera i Cista Provo, Hrvatskog generalskog zbora, suborci Josipa Jovića i mnogi drugi.

Obilježavanje 32. godišnjice akcije „Plitvice“ prenosit će Hrvatska radiotelevizija na 4. programu  s početkom u 11 sati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno